I danas stižu čestitke novoizabranom patrijarhu Porfiriju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Patrijarh Porfirije je 46. po redu poglavar SPC

Foto: Nikola Tomić

Čestitke novoizabranom poglavaru SPC Porfiriju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi stižu i danas od državnih zvaničnika.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin Njegovoj svetosti novoizabranom arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju uputio je čestiku.

Aleksandar Vulin - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Vaša Svetosti, težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor. O našem narodu ste brinuli kao mitorpolit zagrebačko-ljubljanski, tamo gde su bol i patnja i nepravda, a kao iguman i vladika razumeli ste padove i grehe malog čoveka kada bi krenuo stranputicom - naveo je Vulin i dodao:

Našoj mladosti ste vraćali nadu u "Zemlji živih" i zahvalne su Vam majke za druge rođendane dece koju ste ljubavlju izbavili iz pakla droge. O budućnosti našeg naroda brinuli ste hrabreći i našu vojsku ne zaboravljajući da su Srbi ili slobodni ili nisu Srbi.

Vaša Svetosti, radujem se godinama u kojima ćete voditi našu Crkvu, blažiti rane našeg naroda i koračati putem Svetog Save - zaključuje u čestitki.

Ðurić čestitao Porfiriju na izboru za partijarha

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

- Sa prijateljem, ambasadorom BiH u SAD Bojanom Vujićem, u zdravlje novog patrijarha svih pravoslavnih Srba širom sveta! Aksios! Na mnogaja ljeta! - napisao je Ðurić na Tviteru u opisu, ispod fotografije sa ambasadorom Vujićem.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je juče za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, a u toku je njegovo ustoličenje u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Čestitka Ištvana Pastora

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uputio je danas čestitku novoizabranom Patrijarhu srpskom, njegovoj svetosti gospodinu Porfiriju.

Ištvan Pastor - Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Vaša svetosti,

U ime Skupštine AP Vojvodine i svoje lično, želim da Vam uputim iskrene čestitke povodom izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Crkve, njenih vernika i svih građana.

Mnogi ljudi iz ovih krajeva, kao i ja lično, poznaju Vas i najbolje znaju s kojom dobrotom i posvećenošću ste predani svom duhovnom pozivu, očuvanju tradicije i ugleda crkve i zbog toga sam siguran da ćete svojom mudrošću i odgovornošću biti dostojan svojih prethodnika.

Želim Vam dobro zdravlje, dug život i uspeh na patrijaraškom tronu - navodi se u telegramu čestitke predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

Čestitke v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama

V.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović uputio je podršku novom patrijarhu u uzvišenoj službi.

- Živimo u doba koje pred našu državu, ali i celu ljudsku zajednicu postavlja velike izazove. Zato ćemo, nadahnuti primerom Stefana Nemanje, Svetoga Save i ostalih naših velikana, zajednički delati, kako bi dali dostojanstven odgovor i posvedočili svoju pravoslavnu veru i svetosavsku tradiciju - naveo je Roganović.

Kaže da je srpska Crkva uvek zajedno koračala sa svojim narodom i državom, nepokolebljivo braneći državne i nacionalne interese.

Čestitka Dragane Milošević, pokrajinske sekretarke

Pokrajinski sekretar Dragana Milošević je u čestitki navela da je Srpska pravoslavna crkva, kao jedina srpska institucija sa neprekinutim nizom trajanja, najsnažnije mesto okupljanja srpskog naroda.

- Crkva Hristova i Svetosavska je ta koja nam daje smisao života i postojanja. Mi smo uvereni da je jedini model savremenog srpskog društva u prevazilaženju svih iskušenja i prepreka, kao i ostvarivanja punoće duhovnog, kulturnog i ekonomskog razvoja model Svetosavski, uvek aktuelan i najbolji putokaz - kaže Milošević.

Čestitka Dragana Markovića Palme

Gostujući u emisiji Novo jutro na televiziji Pink, Dragan Marković Palma je čestitao Njegovoj Svetosti patrijarhu Porfiriju izbor za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Dragan Marković Palma - Foto: A. Nalbantjan

Poželeo je da novi patrijarh i SPC nastave da rade ono što su radili i do sada, da čuvaju srpsku veru, da se grade crkve i hramovi, da se u crkvama venčavaju muškarac i žena, da se deca krste, seku slavski kolači, da se čuva tradicija i kultura.

Na pitanje o pisanju pojedinih medija da se država mešala u izbor poglavara SPC Marković je rekao da je poznavao pokojnog patrijarha Irineja, da poznaje mnoge vladike i da mu nikada niko nije rekao da se politika meša u njihov rad, u to koju i kakvu odluku će doneti.

- Vučić i Dačić su pomogli svojim vezama sa ruskom Vladom da se pomogne i ubrza završetak hrama Sv. Save ali se nisu mešali u izbor patrijarha. Izbor patrijarha je Božija volja jer se bira jedan od tri kandidata izvlačenjem koverte. Novi patrijarh ima dosta posla, a crkva i narod moraju uvek da ostanu jedno - rekao je Marković.

Nikola Nikodijević uputio čestitku novom patrijarhu

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević čestitao je novoizabranom patrijarhu Porfiriju izbor za vrhovnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Nikola Nikodijević - Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- U ime Skupštine Grada Beograda i lično ime najsrdačnije vam čestitam na izboru za novog patrijarha srpskog, želeći vam da velika očekivanja vašeg visokog poziva ispunite mudrošću i postojanošću.

Dozvolite mi da izrazim lično zadovoljstvo vašim izborom na tron poglavara Srpske pravoslavne crkve, što u svakom vremenu, a posebno danas, zavređuje izuzetnu čast i poštovanje, a povrh svega nosi veliku odgovornost i obavezu.

Vaša neupitna sposobnost okupljanja, vođenja i prosvetljenja, u vremenu kada ranjivoj ljudskoj duši preti raskol i moralno otuđenje, delovaće bogougodno na radost svih vernika. Iskreno se nadam i verujem da ćete dostojnošću naslednika svetosavskog trona slediti znamen vaših prethodnika i sopstvenim delovanjem održati sabornost pravoslavlja u verolomnom veku - stoji u čestitki predsednika Skupštine grada.

Čestitka ministarke privrede

Ministarka privrede Anđelka Atanasković uputila je čestitku Njegovoj Svetosti, novoizabranom Arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju.

Anđelka Atanasković - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Upućujem iskrene čestitke na izboru na tron Srpske pravoslavne crkve. Verujem da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći za dobrobit naše Crkve i verujućeg naroda, kao i da ćete na pravi način sačuvati naše jedinstvo u vremenima koja su pred nama - poručila je Atanasković.

(Telegraf.rs/Tanjug)