Dačić: Uslov za ulazak u EU nije priznavanje Kosova

Premijer Srbije kaže da su mu zvaničnici EU rekli da priznavanje samoproglašene države Kosovo nije neophodno kako bi Srbija postala deo "evropske porodice"

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je uslov za priključenje Srbije Evropskoj uniji što veća relaksacija odnosa Beograda i Prištine i otklanjanje problema koji onemogućavaju normalan život građana.

- Srbija je spremna da nastavi dijalog, da definiše sve međusobne probleme i da radi na njihovom otklanjanju - rekao je Dačić u pauzi skupa "Socijalna dimenzija trgovine ljudima na Balkanu" .

Premijer je rekao da je "glupost da je za ulazak Srbije u EU prihvatanje nezavisnosti Kosova i Metohije".

- Mislimo da je neophodno dijalog nastaviti na političkom nivou, što znači da se nađe kompromisno prihvatljivo rešenje za obe strane. Očekujem da se u narednom periodu ti razgovori nastave, a na kom nivou i kakvog formata, kao i ko će biti prisutan od strane međunarodne zajednice su teme o kojima će predsednik Srbije razgovarati na zasedanju generalne skupštine UN - istakao je Dačić.

Premijer Srbije je podsetio da je takozvanu nezavisnost Kosova ne priznaje cela međunarodna zajednica i da u EU postoji pet zemalja koje je još nisu prihvatile. On je dodao da "ako je UN ključ kosovske nezavisnosti, onda toga nema bez aktuelnog učešća Srbije".

Dačić je rekao i da je nedavno dobio pismo britanskog premijera Dejvida Kamerona u kome mu je čestitao na mestu premijera i dodao da na putu Srbije ka EU ne stoji zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

- On je u pismu istakao privrženost Velike Britanije srpskim evropskom putu i šta treba Srbija da uradi za datum otpočinjanja pregovora. U tom delu pisma se govori o potrebi i sprovođenju sporazuma koji su već dogovoreni u Briselu, iznalaženju rešenja za pitanja energetike i telekomunikacije i otklanjanju i nekih drugih problema, naročito na severu Kosova - objasnio je premijer.

On je još jednom istakao da se nigde u pismu ne spominje potreba da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

- To su ustvari zvanični stavovi EU, sve ostalo mogu da budu samo nečije želje. Ja sam u Briselu rekao šta mi možemo, a šta ne možemo. Možemo da razgovaramo, postignemo kompromis, ali zna se dokle možemo u svemu tome i to svi treba da znaju kada je reč o Srbiji - zaključio je Dačić.

(M. S. / Tanjug)