"Nismo blizu rešenja u dijalogu sa Prištinom, Rusija i Kina moraju da se uključe"

Srbi su za ulazak u Evropsku uniju. Naš geostrateški položaj je takav da je ovo jedan od naših ciljeva. Međutim, nećemo se pridružiti EU ukoliko bi to bilo suprotno našim državnim i nacionalnim interesima. Rusija je naš prijatelj i partner - rekao je Ivica Dačić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi pozitivan ishod predstojećeg sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, doprineo većem nivou međunarodnog poverenja i saradnje, prenosi Nedeljnik.

- Verujemo da će svima biti vrlo korisno da se smanji napetost u odnosima Rusije i Sjedinjenih Država - rekao je Dačić u intervjuu za ruski list “Izvestija”.

On je istakao da je Srbija za pristupanje Evropskoj uniji, ali da definitivno neće uvoditi nikakve sankcije protiv Rusije.

- Srbi su za ulazak u Evropsku uniju. Naš geostrateški položaj je takav da je ovo jedan od naših ciljeva. Međutim, nećemo se pridružiti EU ukoliko bi to bilo suprotno našim državnim i nacionalnim interesima. Rusija je naš prijatelj i partner - rekao je Dačić, koji je prošle nedelje boravio u zvaničnoj poseti Rusiji.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je rekao da “nismo blizu rešenja” i da je problem što “druga strana ne želi kompromis”, već samo nezavisnu državu.

- Jedino što žele je da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Srbiju, usled čega bi Beograd priznao Кosovo. Ovo je za nas neprihvatljivo - rekao je Dačić, prenosi Beta.

Upitan o uticaju SAD na rešavanje pitanja Кosova, Dačić je rekao da Srbija pozdravlja sve koji mogu pozitivno da utiču na ovaj proces, ako će to doprineti nalaženju kompromisnog rešenja.

- Ali da bi se postigao mirovni sporazum, Rusija i Кina, stalne članice Saveta bezbednosti UN, moraju biti uključene u ovaj proces. Na kraju krajeva, Savet bezbednosti će morati da glasa za konačnu odluku - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs)