Priština pokrenula proces traženja obeštećenja od Beograda za navodno uništavanje spomenika

Članovi komisije biće profesionalci i predstavnici državnih i profesionalnih institucija, kao i međunarodni stručnjaci. Komisija će uzeti u obzir svu dokumentaciju koja je do sada pripremljena - rekao je ministar kulture, omladine i sporta u prištinskoj vladi

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Vlada privremenih institucija u Prištini izglasala je osnivanje državne komisije za dokumentovanje navodnog uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. godine, piše "Ekonomija onlajn".

Hajrula Čeku, ministar kulture, omladine i sporta u prištinskoj vladi smatra da je uspostavljanje ove komisije važno, jer, prema njegovim rečima, time zvanično započinje "proces traženja odgovornosti i obeštećenja od Beograda za namerno uništavanje stotina spomenika na KiM", prenosi Kosovo onlajn.

- Članovi komisije biće profesionalci i predstavnici državnih i profesionalnih institucija, kao i međunarodni stručnjaci. Komisija će uzeti u obzir svu dokumentaciju koja je do sada pripremljena - rekao je Čeku.

Naglasio da će ova komisija imati zadatak da sastavi inventar sa "svim spomenicima uništenim tokom oružanih sukoba 1998. i 1999. godine".

- Zahtev za obeštećenje biće sastavljen u skladu sa međunarodnim standardima - dodao je Čeku.

Video: Radovi stali oko Visokih Dečana, ali strepnja ostaje

(Telegraf.rs/Tanjug)