Vučić: S Kurtijem je nemoguće dogovoriti se; Aljbin: Poklonio sam mu 3 knjige, on meni "uvrede"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je posle sastanka sa Vučićem da je Srbija došla na Kosovo genocidom i genocidom otišla

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da je na današnjem sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ponudio predlog sporazuma od šest tačaka, kao i deklaraciju o miru između Beograda i Prištine, ali je taj predlog odbijen, prenose mediji na albanskom.

Srpskim medijima u Briselu obratio se na srpskom jeziku.

- Danas sam na početku predložio pisani sporazum od šest članova kao deklaraciju o miru između Kosova i Srbije, koji je odbijen. Odbijen je bez čitanja i ovo je za mene pokazalo nespremnost za sporazum - rekao je Aljbin Kurti u Briselu posle razgovora.

Dodao je "da je pitanje nestalih stvar prošlosti i da ne razume da Vučić nije prihvatio da se u obavezu da se učini sve za nestale uvrsti fraza "suočavanje sa prošlošću".

Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Kaže da prištinska delegacija u današnjoj rundi dijaloga sa Beogradom u Briselu nije odbila tri ponuđena predloga EU.

Tvrdi da nije tačno da nisu prihvatili stavove koje je ponudila EU i dodao da je prištinska delegacija prihvatila da dođe ponovo u Brisel u avgustu i u septembru.

Kazao je da su na ovom sastanku razmenjeni "pokloni" - on je dao Vučiću, kako kaže, tri knjige, a srpska strana mu je, dodaje, uzvratila sa više od tri uvrede.

- Dao sam im knjigu Nataše Kandić i ta knjiga dokumentuje da je 1.133 dece ubijeno na KiM, a to se sve desilo 1998. i 1999. I dalje se 109 dece vode kao nestali - rekao je on.

Dodao je da je druga knjiga koju je dao Vučiću, ispovest silovanih žena od strane srpske policije i vojske, a treća koja govori, kako je rekao, o "istrebljenju Albanaca od 1878. do 1884".

- Time sam dokazao da sve ovo što se desilo 1998. i 1999. nije prvi zločin, već nešto što se ponavlja. Srbija je došla na Kosovo genocidom i otišla genocidom - poručio je Kurti.

"Nisam rekao da su Srbi genocidan narod"

Prvi genocid, prema njegovim rečima, desio se u Kuršumliji, Leskovcu, Prokuplju, Toplici, Vranju i Nišu, odakle je mnogo Albanaca koji su danas na Kosovu poreklom, kao što je predsednik kosovske skupštine Glauk Konjufca, što se vidi po prezimenima i imenima sela u južnoj Srbiji odakle su, tvrdi, proterani.

- Hteo sam da kažem da imamo dugu istoriju - mi, Albanci, i Srbija kao država. Nikada ne kažem, kao drugi, da su Srbi genocidan narod. Kažem da je Srbija učinila genocid, to jest da je njeno rukovodstvo odgovorno za genocid - rekao je Kurti.

Upitan šta je sa zločinima nad Srbima, naveo je da će se Priština pobrinuti da nijedan zločin ne zastari i da bude rasvetljen u "kosovskom" i međunarodnom pravnom sistemu.

Srbiji je poručio da joj je potrebno suočavanje sa prošlošću, a Priština je, dodaje, protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, posebno, tvrdi, protiv manjina.

Upitan za slučaj Dragice Gašić, povratnice u Đakovicu, rekao je da mu je žao što direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zloupotrebljava starce pa ih dovode na Vidovdan na Kosovo sa kamerama.

Vučić: Albanci ne žele da pruže bilo kakav odgovor

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS da Albance ne interesuje da pruže bilo kakav odgovor i da je "sa Aljbinom Kurtijem nemoguće dogovoriti se ni koji je dan danas".

Vučić je, govoreći u Dnevniku RTS-a iz Brisela, rekao da je Kurti tokom današnjeg sastanka isticao da je Srbija počinila trostruki genocid nad Albancima i da Srbija treba da se suoči sa prošlošću.

Ono što ga najviše brine je to što su, kaže, odbili da potpišu tri predloga koje je EU dala, a među kojima i intenzifikovanje rada na pronalasku nestalih osoba i uzdržavanje od akcija na terenu koje bi mogle da prouzrokuju nestabilnost, probleme, nesigurnost, ugrožavanje mira.

- To su predlozi EU unapred pripremljeni i mi smo se saglasili od prve do treće tačke, od A do Š, oni nisu hteli da prihvate ništa, insistirali na suočavanju sa prošlošću, pozivali se na Natašu Kandić, Nenada Čanka, Dušana Mihajlovića i govorili da svi moramo da odgovaramo i kad Srbija prihvati da je počinila mnogo genocida nad Albancima, da tek onda može da se razgovara o budućnosti - naveo je predsednik.

Incidenti, pretučeni dečak Nikola, Ranko Bacić

Vučić je rekao i da su pokazali fotografije prebijenog dečaka Nikole Perića i Ranka Bacića, pokazali i slučaj Dragice Gašić, pogrdne grafite na crkvi u Prištini i predstavili taksativno incidente u kojima su uglavnom Srbi žrtve ili srpski sakralni objekti.

Napadnuti dečak Nikola, Printskrin: Youtube/Kosovo Online

- Na to nema odgovora, to ih ne zanima, šta god kažete, oni kažu: "Ne, ne, vi ste počinili genocid 1878. godine kada je Srbija dobila nezavisnost na Berlinskom kongresu", i optužuju nas za period od tad do 1884. Kada smo ih upoznali sa radom Nusret Plana i pokazali da se poziva u svojim knjigama, koje su esencija svih albanskih napada na Srbe, na UČK arhive i kad pitate, ćute, kao i za ZSO neće da govore - ukazao je predsednik.

Jedini smisao da provuku priču o nezavisnosti Kosova

Odgovarajući na pitanje o sporazumu Cefta, predsednik je rekao da "ne sme ni da kaže" šta je bilo sa tom temom.

- Izašli su sa 11 zahteva kojima traže de fakto priznanje Kosova, da prihvatimo njihove štambilje, šta god da urade, samo se toga tiče. Oni ni o čemu neće da razgovaraju što je konkretno, samo je smisao da kroz bilo koji sporazum provuku priču o nezavisnosti Kosova i to je to", naveo je Vučić.

Na pitanje da li se može razgovarati o većem angažmanu SAD i Rusije u dijalogu, predsednik je rekao da ne misli da je to pitanje angažmana "ne znam koga".

- Nešto se krije ovde što nisam u stanju da u potpunosti sada otkrijem jer niko ne može da dođe i kaže da ne može da prihvati tako jednostavne, razumne tri tačke. Pregovarao sam i sa Tačijem, Mustafom, Hotijem, Haradinajem, a ovo nikada nisam slušao. Uvek su tražili priznanje, i bilo je teško, ali bi o nečemu makar mogli da se dogovorimo, a sada ne možemo da se dogovorimo ni koji je dan - oni će govoriti da je Srbija kriva za genocid - naveo je Vučić.

To je, kaže Vučić, nova politika koju pokušavaju da proguraju u celom regionu zato što je Srbija ekonomski snažnija.

(Telegraf.rs)