"Sad nema nazad, izvršiti pritisak na Srbiju": Haradinaj i Osmani povodom najnovijih dešavanja na Kosovu

Bivši premijer i aktuelna presednica tzv. Kosova smatraju da "reciprocitet po pitanju registarskih tablica nije pristrasna akcija koja je proizvela tenzije, već delovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu"

Foto: Kosovo Online, Telegraf, kosovo-online.com

Bivši premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj i aktuelna presednica Vjosa Osmani oglasili su se povodom najnovijih događaja na Severu Kosova i Metohije.

Haradinaj je kritikovao Kurtijevu vladu kao "naklonjenu Srbiji" i tvrdi da "sada nema nazad" dok je Osmani optužila Srbiju da ne poštuje dogovoreno i traži dodatni pritisak na Beograd.

"Sada nema nazad"

- Mislim da je ova vlada vrlo oprezna u odnosima sa Srbijom, posebno u pogledu ekonomskih interesa, zaista je pomogla Srbiji, od ukidanja takse, a zatim i drugih olakšica. Postoji mnogo dokaza da je vlada Kurtija naklonjena Srbiji - izjavio je Haradinaj a prenosi "Kosovo online".

Foto: Tanjug/AP

Haradinaj smatra da je uvođenje reciprociteta ipak bilo očekivano.

- Mislim da je Kurti razmazio i Srbe na severu i Srbiju, a današnje radnje su posledica prethodnih dogovora, nisu novi rezultat već posledica. Ne vidim zašto bi Srbija trebalo da izražava nervozu, ovo je bilo za očekivati - rekao je Haradinaj.

Bivši kosovski premijer i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je vlada Kosova odluku o reciprocitetu donela zbog predizborne kampanje.

- Vreme je za kampanju, premijer je to iskoristio i u parlamentu. Bez obzira na razloge, konačno se sprovodi Ustav. Uspostavili su reciprocitet, sad nema nazad - zaključio je Haradinaj.

"Izvršiti pritisak na Srbiju"

Za to vreme kosovska predsednica Vjosa Osmani reagovala je na zahtev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na severu Kosova zbog uvođenja reciprociteta.

Osmani je na Fejsbuku napisala da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

- Kosovo je danas sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još uvek ne uspeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo delovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša 'jednostrano' i ne poštuje potpisane sporazume - napisala je Osmani a prenosi "Kosovo online".

Osmani navodi da Srbija preduzima mere suprotne od onog što je dogovoreno u Briselu.

- Stvara nelegalne srpske strukture na Kosovu, finansira ih i one rade po nalogu države Srbije, time ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona. Srbija, po nepromenjenom receptu iz prošlosti, koristi svoje institucije da ugrozi našu zemlju - piše Osmani.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Kosovska predsednica smatra da nijedna akcija Srbije neće zaustaviti odlučnost Kosova da dela u skladu sa međunarodnim obavezama za dobrobit svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

- Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom doneta je zbog isteka roka sporazuma o slobodi kretanja dve zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se obezbeđuje jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je doneta i sprovedena na svim graničnim prelazima, osim na dva prelaza na severu, gde lokalne Srbe zloupotrebljava tamošnja srpska vlast i nelegalne strukture - tvrdi Osmani.

Ona je pozvala Evropsku uniju da reaguje, kako kaže, na provokacije Srbije.

- Pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova. Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. ′′ srpskog sveta ′′ su povratak njihovoj politici 90-ih, koja je uzela mnogo žrtava u našem regionu - napisala je Osmani na Fejsbuku.

(Telegraf.rs)