Bisljimi: Nećemo uspostaviti ZSO sve dok se smatra da je štetna za teritorijalni integritet Kosova

Potpredsednik tzv. Vlade Kosova smatra da je Zajednica srpskih opština neustavna i da "nema logike da se govori o njenoj primeni"

Foto: Kosovo-online.com

Potpredsednik tzv. Vlade Kosova Besnik Bisljimi rekao je da Vlada neće uspostaviti Zajednicu srpskih opština sve dok se smatra da je ona štetna za institucije i teritorijalni integritet Kosova, prenela je Koha.

Bisljimi je rekao da je Zajednica neustavna i da sve dok se smatra da je štetna za institucije Kosova i teritorijalni integritet, da nema logike da se govori o njenoj primeni.

- Ako pogledamo dosadašnje sporazume, nema dogovora koji je Srbija primenila. I ne postoji kredibilitet da bi se od kosovske strane tražilo da primeni sporazum - rekao je Bisljimi.

On je naveo da je do sada u dijalogu kosovska strana stalno bila prinuđena da daje. Tu je naveo slučaj sa registarskim tablicama, energetiku, telekomunikacije i pravosudne institucije, dodajući da je kosovska strana stalno prihvatala kompromise.

Potpredsednik Vlade smatra i da je naivno misliti da Srbija poštuje svaki sporazum, a što se tiče članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, rekao je da će se Priština pripremiti i na sofisticiran način izabrati trenutke za podnošenje zahteva za članstvo.

(Telegraf.rs)