Vučić: "Srbija će ostati vojno neutralna zemlja", Lavrov: "Pitanje SZO nije na čast EU"

Ministar spoljnih poslova Rusije sa aerodroma odlazi u Predsedništvo, gde će sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon razgovora dvojica zvaničnika obratiće se medijima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim, koji boravi u Beogradu, imao najiskreniji i najotvoreniji razgovor do sada, ističući da Srbija i Rusija imaju veoma dobre odnose u svim oblastima.

“Ponosan sam što mogu da kažem da imamo izuzetno dobre odnose sa Rusijom. Za razliku od drugih koji se toga stide ili plaše da kažu, a to ne krije. To sa ponosom izgovaram, jer je to u interesu Srbije, i izraz je ne višedecenijskom, već viševekovnog prijateljstva”, rekao je Vučić.

On je zahvalio Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu I suverenitetu Srbije, i na tome što se zalaže da pitanje KiM može rešiti samo kompromisom, a ne nametanjem diktata Srbiji.

“Večerašnji razgovori sa Lavrovim su bili verovatno naši najotvoreniji i najiskreniji do sada. Ja njega smatram ne samo doajenom svetske diplomatije, već iskrenim prijateljem Srbije. U svetlu brojnih problema sa kojima se suočavamo, prirodno da razgovor bude najotvoreniji, da kažem šta mislim i da čujem stav Rusije”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Lavrova upoznao sa svojim strahovima, koji su objektivni sa pozicije našeg naroda u regionu i zemlje, te da je dobio viđenje Ruske federacije, kao i važne savete.

Predsednik je poručio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja, i da se time ponosimo.

"U skladu sa tim nastavićemo da čuvamo zemlju, da je štitimo, da razvijamo odbrambene kapacitete, kako bismo odvratili svakog potencijalnog agresora, koji bi pokušao da ugrozi slobodu Srbije", rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio Lavrovu što je došao u Beograd da uveliča skup koji se organizuje povodom 60 godina od osnovanja Pokreta nesvrstanih.

“I, hvala vam na prijateljstvu i podršci koju pružate Srbiji u različitim oblasitima, od očuvanja teritorijalnog integriteta, do gradnje gasovoda. U svim sferama imamo dobru saradnju”, rekao je Vučić.

On je dodao da je zadovoljan razvojem bilateralnih odnosa, podrškom u svim multilateralnim organizacijama, budući da je Srbija, kaže, do sada imala podršku Rusije ne samo u UN, već u svim svetskim organizacijama i institucijama.

Predsednik Srbije je zahvalio na podršci i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i na angažmanu po mnogim pitanjima, uz nadu I želju da se sa njim sretne pre kraja godine, kako bi strateški razgovarali o svim važnim pitanjima.

Dodao je da je sva pomoć Rusije tokom kovid krize bio jedan odlučan pokazatelj prijateljstva, jer su ruski lekari i tehničari mnogo pomogli da se građani osećaju sigurnije.

“Uvek pamtimo one koji nam pomažu, to ne zaboravljamo”, naglasio je Vučić.

Dodao je i da uprkos kovid krizi, spoljno-trgovinska razmena dve zemlje beleži pozitivan trend, i raste četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i da su na prethodnom sasatnku Mešovite međuvladine komisije postignuti važni dogovori o nastavku ekonomske saradnje.

Vučić je poručio da je posebno zahvalan na pomoći Rusije u obezbeđivanju energetske bezbednosti zemlje, kao i Ruskim železnicama, koje rade na važnom projektu modernizacije pruge, a time I života građana Srbije.

“Ušli smo u razgovore oko pančevačke Petrohemije, verujem da ćemo do kraja godine sve da završimo, a takav je dogovor, iza 15. novembra. Zahvalan sam i NIS-u na doprinosu budžetu zemlje I ukupnoj privrednoj aktivnosti Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić: Srbija očekuje najpovoljniju cenu za gas iz Rusije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je zamolio šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da ruskom predsedniku Putinu prenese poruku da se Srbija nada da će dobiti najpovoljniju cenu gasa u Evropi.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Lavrovim, rekao da je energetsko pitanje u ovom trenutku veoma važno i da ga "nije sramota da to traži i da moli za Srbiju".

Predsednik je ponovio pet uzroka nastaloj energetskoj krizi u svetu, posebno u Evropi i istakao da je to zato jer evropske zemlje nisu potpisale dugoročne ugovore sa Rusijom o isporuci gasa iz, kako je naveo, političkih razloga.

On je odgovarajući na pitanje ruskog medija o energetskoj krizi rekao da će ona trajati najkraće šest meseci, ali možda i duže - dve godine.

Ova kriza će, istakao je predsednik, imati uticaja na povećanje cena u svim oblastima, više u evropskim zemljama nego u Srbiji.

"Zamoliio sam Lavrova, poručio sam Putinu, a rekao sam ranije i Borisovu da se nadam da će Srbija imati najpovoljniju cenu gasa u Evropi i nije me sramota. Kriza je mnogo veća i teža nego što mislite", rekao je Vučić.

Ponovio je da je Srbia srećom imala hrabrosti i izgradili gasovod sa Rusijom.

"To govorim kao neko ko je odgovoran, dok je neke baš briga. Mene interesuje da narod ovde ima struju i gas", kazao je predsednik.

Izlaz Srbije iz ove krize Vučić vidi u postizanju, kako je naveo, najpovoljnije moguće cene za ruski gas, ali naglasio i da ćemo graditi nove pogone i zadržaćemo ugalj.

"Nećemo se kockati da bismo se nekom dodvoravali", kazao je Vučić.

Svoje obraćanje završio je na ruskom obraćajući se ministru Lavrovu.

Posle njega, medijima se obratio i Sergej Lavrov, koji se najpre Vučiću zahvalio na sastanku.

Lavrov: Rešenje za KiM samo u okviru 1244, EU popustljiva prema Prištini

"Preneo sam predsedniku Vučiću najtoplije pozdrave predsednika Putina. Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u budućnosti i dogorićemo se kada će se taj sastanak održati", rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da se Rusija nepromenjivo zalaže za to da rešenje problema KiM bude samo uz poštovanje Rezolucije UN 1244 i u okviru direktnog dijaloga Beograda i Prišitine.

On je istakao i da EU nije na čast popustiljivost prema Albancima na KiM i istakao da je Srbija i dalje najvažniji faktor mira i stabinosti u tom reigonu i da njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u bilo kojem pregovaračkom formatu i u bilo kojoj razmeni mišljenja. Lavrov, koji će sutra prisustvovati samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, u svom obraćanu je rekao da je sa Vučićem razgovarao o regionalnim pitanjima i da rešenej koje postignu Beograd i Priština treba da bude odobreno od strane UN.

Lavrov je istakao da je predsednik Putin više puta ponovio čvrst stav te zemlje po pitanu KiM - da će prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati Srbiji i srpskom narodu.

"Zabirnuti smo provokacijom koja su organizovana krajem septembra na severu Kosova. Srbija i predsednik Vučić su pokazali sudržanost i tvrd stav i doprineli da kriza bude rešena", kazao je Lavrov.

Skrenuo je pažnju da Rusija uvek u razgovorima sa Briselom podseća na njihovu odgovornost za posredičku funkciju koje je EU dobila odlukom UN.

"Vreme je da se primene dogovori postignuti pre više godina, a posebno o formiranju Zajednice srpskih opština koji je bio usaglašen još 2013. godine. Nije to na čast EU, ta popusljivost Albancima na KiM da se to odlaže. Polazimo od toga da će SAD svoj uticaj na Prištinu, koji je veoma bitan, iskoristiti da bi osigurali normala tok pregovaračkog toga, a skladu sa Rezocucijom 1244 i onim što odgovara Srbiji i srpskom narodu", poručio je Lavrov.

Lavrov je zahvalio Vučiću na današnjem sastanku koji je potvrdio stateški karkater partnerstva dve zemlje i

Šef ruske diplomatije je preneo Vučiću, kako je rekao, najtoplije pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina i istakao da je ta zemlja za aktivan nastavak dijaloga sa Srbijom na najvišem nivou odnosno nivou predsednika.

"Dogovorićemo se kada će se taj sastanak održati, imamo dobar dijalog na nivou vlada, kao i ministar spoljnih poslova", naveo je Lavrov.

Kaže da se održavaju i sastanci međuvladinog komiteta za trgovinsku i ekonomsku saradnju za unapređenje saradnje dve zemlje.

Prema njegovim rečima, bez obzira na pandemiju korona virusa u prvih sedam meseci ove godine robna razmena Srbije i Rusije porasla je više od 16 odsto i sada je blizu 1,5 milijardi dolara.

"Krajem godine rezultat će biti još bolji i vidljiviji. Takođe, nastavljamo saradnju u borbi protiv korona virusa. Pored isporuka vakcina i pružanja pomoći slanjem ruskih stručnjaka, dogovorili smo se i ove godine je otvoren projekat zajedničke proizvodnje vakcine Sputnjik V u Srbiji, što će biti značajan doprinos za stanovništvo Srbije, nama prijateljske zemlje", naveo je Lavrov.

Kada je reč o Balkanu, Lavrov je kazao da je Srbija i dalje najvažniji faktor mira i stabinosti u tom reigonu i da njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u bilo kojem pregovaračkom formatu i u bilo kojoj razmeni mišljenju. Lavrov je zahvalio Vučić na srdačnom gostopromistvu.

Lavrov: Vakcine su političko i komercijalno pitanje

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da pitanje vakcina nije samo političko, već i komercijalno pitanje.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa ruskim vakcinama i njihovom priznanju u državama EU, Lavrov je rekao da se, kada je reč o uzajamom priznavanju sertifikata pregovori vode već dugo.

Dogovor, kazao je, nije postignut jer postoje i neki objektivni razlozi i procedure, ali evropske kolege o tome ne žele javno da govore iz političkih razloga.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučihem rekao da je Rusija i dalje stava da zemlje proizvođači vakcina treba da odustanu od patentne zaštite kako bi se proizvelo što više doza.

On je podsetio da je taj stav predsednik Vladimir Putin izneo javno još u vreme održavanja samita G20 i taj stav i dalje važi.

Dodao je da taj ruski stav, nažalost, nije prihvaćen.

Vučić: Mi vršimo pritisak na Rusiju, ne oni na nas

Mi smo ti koji vršimo pritisak na Ruse, a ne oni na nas po pitanju energetike, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, tako, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, na zajedničkoj konferenciji za štampu, odgovorio na novinarsko pitanje oko tvrdnji da Rusija vrši pritisak po pitanju energije na Srbiju i balkanske zemlje.

„Kako to vrše Rusi pritisak na nas po pitanju energetike? Mi vršimo na njih pritisak, a ne oni na nas. Mi tražimo od njih gas, ne oni od nas“, rekao je on.

Upitao je odakle gas da nađe, a svi žele da legnu u toplu sobu, ili da šetaju u majicama kratkih rukava u svojim domovima kada je napolju minus 10.

„Je l sam ponudio da budemo vlasnici u Aleksandropulu? Koliko puta sam išao u Baku da dogovorimo isporuke, kako bi diverzifikovali snabdevanje. Ali nema ništa od toga. Zamislite da nismo izgradili gasovod. Na šta bismo se grejali, na šta bi radila industrija da nema ruskog gasa?“, upitao je on.

Ukazao je da nam je Rusija dala najpovoljniju cenu, jer na njih on vrši pritisak i moli.

„Imam li garanciju? Imam obećanje Sergeja Lavrova i Bojka Borisova da će razgovarati sa Valdimirom Putinom da učine sve da imamo garanciju. Pošto znam predsednika Putina iimaćemo najpovoljniju cenu. Nisam pričao još s njim, pričaćemo tek“, kazao je on.

Upitao je šta sad imaju da vrše pristisak na nas.

„Kako neko može da priča takve gluposti, bilo ko iz sveta? To je naš interes, naša želja“, osvrnuo se Vučić još jednom na tvrdnje o navodnom ruskom pritisku.

Ukazao je da Srbija ima gas po ceni od 270 dolara, dodajući da je cena gasa na svetskom tržištu dostigla nivo da niko ne može da ga plati.

„Potražnja je ogromna. Mi ne možemo da platimo te cene. Imamo para više nego ikada u savremenoj istoriji Srbije, ali ne možemo da platimo“, dodao je on.

Kazao je da cena ruskog gasa ne bi trebalo da bude mnogo veća i da želi da se napravi dugoročni dogovor.

Dodao je završavajući obraćanje novinarima da ide na večeru sa ministrom Lavrovom i da će im se pridružiti i srpski član Predsednistsva BiH Milorad Dodik.

"Na žalost ne mogu da večeram, jer sam jeo sedam puta sa svim gostima koji su došli", našalio se Vučić i dodao da će zato rado da nešto popije u zdravlje, gosta i za prijateljstvo naših naroda

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije stigao je večeras u Beograd, gde će sutra prisustvovati Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Lavrova je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao šef srpske diplomatije Nikola Selaković, kao i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ministar spoljnih poslova Rusije sa aerodroma odlazi u Predsedništvo, gde će sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a nakon razgovora dvojica zvaničnika obratiće se medijima, preneo je Tanjug.

Lavrov u Srbiju dolazi kao gost skupa u čast osnivanja Pokreta nesvrstanih, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Video: Predsednik Vučić poželeo dobrodošlicu nesvrstanim zemljama

(Telegraf.rs)