Oglasila se SPC povodom provokativne izjave Viole fon Kramon o crkvi

SPC postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav SPC i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju - saopštila je informativna služba SPC

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpska pravoslavna crkva oglasila se nakon što je, kako se navodi, primili smo mnoštva oštrih protesta i negodovanja povodom jučerašnje objave nemačke političarke Viole fon Kramon, date posle razgovora sa Episkopom diseldorfskim g. Grigorijem, da u Nemačkoj ne postoji Srpska Pravoslavna Crkva.

- Odgovorni smo da, istine radi, izjavimo: Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne, nedeljive autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja - navodi se u saopštenju informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve.

Predstavnica evropskog parlamenta je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim i cele Nemačke Grigorijem i u prepisci sa korisnicom te platforme iznela i stav da "Srpska pravoslavna crkva ne postoji".

Video: U Muzeju SPC su jedini dokazi da je postojala crkva u Đurakovcu još iz 13. veka

(Telegraf.rs)