Godina 2021. u Skupštini Srbije: Usvojen 191 zakon, samo 14 po hitnoj proceduri

Kritika Evropskog parlamenta da je previše propisa usvajano po hitnom postupku, urodila je plodom. Bitno je da smo ustanovili praksu da se hitan postupak primenjuje samo u izuzetnim situacijama i prilikama kada je to zaista neophodno - izjavio je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije

Foto: Marko Jovanović

Od konstituisanja aktuelnog saziva, Narodna skupština Srbije je od avgusta prošle godine, poslanici su zasedali 62 puta i usvojili 241 zakon. Po hitnom postupku, od toga, izglasali su 17 propisa i 159 drugih akata. Parlament je zasedao 131 dan sa 400 tačaka dnevnog reda.

Za 131 dan zasedanja, poslanici su prošli 400 tačaka dnevnog reda, a toliko i dokumenata razmatrali i o njima se izjašnjavali, prenosi RTS.

Kritika Evropskog parlamenta da je previše propisa usvajano po hitnom postupku, urodila je plodom: od početka godine od 191 usvojenog zakona, njih 14 je bilo po hitnoj proceduri.

- Bitno je da smo ustanovili praksu da se hitan postupak primenjuje samo u izuzetnim situacijama i prilikama kada je to zaista neophodno - izjavio je Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

Tokom jesenjeg zasedanja usvojen je i Akt o promeni Ustava.

Predsednik Skupštine ponovo poziva građane da taj akt podrže na referendumu.

- Stvaraju se osnove da se otkloni osnovna primedba koja je dolazila od strane evropskih institucija, koja je ometala dalji tok reformi u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, kao i dalji tok evropskih integracija - ističe Dačić, koji dodaje da to nisu njihove reči, već evropskih institucija.

Parlament bi trebalo da bude raspušten 45 dana pre održavanja izbora.

Ukoliko izbori budu 3. aprila, rok za raspuštanje parlamenta i raspisivanje izbora je sredina februara sledeće godine.

Video: Usvojen Zakon o ministarstvima u Skupštini Srbije

(Telegraf.rs)