Ambasador Đurić: "Svi smo odnos vlasti u Australiji prema Novaku Đokoviću doživeli kao uvredu"

Srbija će svakako odgovoriti na maltretiranje i progon čoveka koji je toliko zadužio naš narod i koji ničim nije zaslužio da bude na ovaj način ponižavan i maltretiran - izjavio je Ðurić i dodao da ne misli da bi se to Ðokoviću desilo da nije Srbin

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, ATA Images

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da smo svi, na neki način, odnos vlasti u Australiji prema Novaku Ðokoviću doživeli kao uvredu.

- Srbija će svakako odgovoriti na maltretiranje i progon čoveka koji je toliko zadužio naš narod i koji ničim nije zaslužio da bude na ovaj način ponižavan i maltretiran - izjavio je Ðurić i dodao da ne misli da bi se to Ðokoviću desilo da nije Srbin.

- To svakako ne služi na čast onima koji su ovako nešto preduzeli - rekao je Ðurić za TV Hepi.

On je podsetio da je Ðoković prema Australiji pokazao poštovanje, pažnju i solidarnost u trenutku kada su u toj zemlji besneli požari i donirao novac za pomoć, dao nemerljiv doprinos Australijan openu, da je tamo otišao na poziv turnira, uz vizu koju je dobio od australijskih vlasti, koje su se očigledno u međuvremenu predomislile.

- Ne mislim da bi se to Novaku desilo da nije Srbin. Ima elemenata u toj kolektivnoj mržnji i histeriji koja postoji u delu međunarodne javnosti protiv Novaka. Meni se čini da se na to transponuje i nešto negativnih sentimenata, nažalost, prema našoj zemlji ili prema našem narodu, što je verovatno i nasleđeno iz nekih ranijih period - rekao je Ðurić.

Dodao je da je to još jedan od pokazatelja koliko je važno da se nastavi borba na svim poljima protiv negativnih stereotipa o Srbiji i koliko je važno da pokazujemo šta je to Srbija danas.

Prema njegovim rečima, ne treba da imamo iluziju da će politički krugovi u međunarodnioj zajednici koji su 90-ih godina prošlog veka vedrili i oblačili na nagativan način i uticali na sudbinu sprskog naroda, preko noći promeniti stavove.

Ðurić je naveo i da to ne treba da nas obeshabri da radimo na sebi i da je Srbija danas drugačija nego što je bila pre 10 godina.

Video: Srbi iz Australije stali u odbranu Novaka: Ponašanje vlasti je skandalozno

(Telegraf.rs)