Blinken: Snažne veze SAD i Srbije, podstičemo sveobuhvatnu normalizaciju odnosa s Prištinom

Američki državni sekretar Entoni Blinken je naveo da su Srbija i SAD izgradile snažne veze u poslednjih 140 godina, a da se Sjedinjene Države raduju zajedničkoj izgradnji još svetlije budućnosti kao partnera u Evropi i na globalnoj sceni

Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je danas narodu Srbije Dan državnosti i naglasio da su SAD posvećene podršci Srbije u vezi sa njenim ciljem u evropskim integracijama i da postiču sveobuhvatnu normalizaciju odnosa usredsređenih na međusobno priznanje sa tzv. Kosovom što će, smatra, podstaći veću bezbednost i stabilnost u regionu.

Blinken je naveo da su Srbija i SAD izgradile snažne veze u poslednjih 140 godina, a da se Sjedinjene Države raduju zajedničkoj izgradnji još svetlije budućnosti kao partnera u Evropi i na globalnoj sceni.

Naglasio je da su SAD ponosne na partnerstvo sa Srbijom na jačanju ekonomskih veza, bezbednosnoj saradnji i podršci energetskoj diversifikaciji Srbije.

Blinken kaže da je ekonomsko partnerstvo SAD sa Srbijom značajno poraslo 2021. godine, uz nova ulaganja u sektore infrastrukture, tehnologije i poljoprivrede, a da je takođe unapređena i bilateralna odbrambena saradnju.

- Naše jake veze proističu ne samo iz onoga što postižemo između vlada, već i iz zajedničkih nastojanja i težnji svakodnevnih građana Srbije i Amerike, o čemu svedoči 30. godišnjica Fulbrajtovog programa i pokretanje novih akademskih partnerstava između američkih i srpskih univerziteta. Kako napredujemo u izgradnji još čvršćih bilateralnih odnosa, želim narodu Srbije mir, prosperitet i dobro zdravlje -  poručio je Blinken u čestitki objavljenoj na sajtu Stejt departmenta.

Video: Počelo obeležavanje Dana državnosti Srbije u Orašcu

(Telegraf.rs)