Selaković na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije o rešavanju otvorenih pitanja u regionu

Na sastanku je obostrano konstatovano da su odnosi Srbije i Severne Makedonije izuzetno dobri, kako na polju političke tako i na polju ekonomske saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Foto: Tanjug/MSP/Branko Lazić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Skoplju sa ministrom inostranih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem sa kojim je razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine. Selaković je ponovio stav da je Beograd posvećen dijalogu kao jedinom prihvatljivom načinu za rešavanje političkih pitanja.

Osmani je rekao da Severna Makedonija daje punu podršku dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju svih otvorenih pitanja u regionu dijalogom.

Na sastanku je obostrano konstatovano da su odnosi Srbije i Severne Makedonije izuzetno dobri, kako na polju političke tako i na polju ekonomske saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Selaković je na konferenciji za novinare, nakon šestog susreta sa ministrom Osmanijem, posebno zadovoljstvo izrazio zbog današnjeg potpisivanja Sporazuma o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, na današnjem sastanku je konstatovano da je u 2021. godini ekonomsko-trgovinska razmena dostigla istorijski maksimum od 1.120.000.000 evra, čime je premašen nivo razmene iz perioda pre pandemije kovida.

Selaković je precizirao da je izvoz Srbije u Severnu Makedoniju dostigao 815 miliona evra, a da je u prošloj godini i izvoz iz Severne Makedonije u Srbiju povećan za 41,7 odsto, izrazivši uverenje da će daljim sprovođenjem inicijative „Otvoreni Balkan“ razmena između dve zemlje nastaviti da raste.

Foto: Tanjug/MSP/Branko Lazić

- Za nas je inicijativa Otvoreni Balkan inkluzivna i želeli bismo da u njenom okviru vidimo čitav zapadni Balkan, ali smo uvereni da ćemo, onda kada on bude počeo da daje ozbiljne rezultate, biti u prilici da vidimo i zainteresovanost drugih da budu deo tog tima koji pobeđuje - rekao je Selaković.

Dodao je da je u razgovoru posebna pažnja poklonjena evrointegracijama regiona, istakavši da Srbija pruža punu podršku Severnoj Makedoniji u tom procesu.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i zbog toga što je prvi put održana sednica Mešovitog komiteta za sprovođenje Sporazuma SCG i Republike Makedonije o zaštiti nacionalnih manjina, 17 godina od potpisivanja.

- Govorili smo i o našoj zainteresovanosti za nastavak prakse održavanja zajedničkih sednica vlada Srbije i Severne Makedonije i potrebi da radimo i na održavanju prve sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju - kazao je Selaković.

Ministar Bujar Osmani je rekao da je današnji razgovor bio otvoren i konstruktivan, i da je konstatovano da su odnosi dveju država prijateljski i partnerski, sa tendencijom za proširivanje saradnje.

Osmani je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o kulturnim centrima, čime se, prema njegovim rečima, otvara prostor za intenzivniju kulturnu razmenu. Izrazio je zadovoljstvo i zbog ostvarenog nivoa ekonomske saradnje, konstatujući da postoji prostor za njeno dodatno proširivanje.

Video: Zaev: Ovaj čin daje svetlost na tradicionalno dobre prijateljske odnose dve države

(Telegraf.rs)