Bivši ambasador pri EU za Telegraf.rs: Rusija okrenula leđa Evropi, Srbija mora da se prilagođava

"Čim bude nekih pozitivnih stvari ta podrška evropskim integracijama će porasti - rekao je Lopandić

Foto: Telegraf.rs

- Moje mišljenje je da je Rusija na neki način okrenula leđa Evropi i pitanjima kao što je mirno rešavanje sporova, i teško možemo nešto da očekujemo od Rusije. Biće dugo izolovana tako da mi prirodno, i već smo u kontekstu proširenja ulaska u EU, moramo da se prilagođavamo tome uključujući i sankcije - rekao je danas za Telegraf.rs bivši ambasador pri EU u Briselu Duško Lopandić.

On je dodao da je ceo međunarodni sistem 24. februara (kada je Rusija napala Ukrajinu) "okrenut" i da se ne može na isti način tumačiti bilo koje pitanje, pa i pitanje sankcija.

- I pre tog dogadjaja Srbija se po nekim pitanjima prilagođavala, recimo mi smo uveli neke sankcije Belorusiji, u međuvremenu bile su i neke "mini sankcije" za osobe bliske (Viktoru)  Jankoviču - podsetio je Lopandić.

Komentarišući pad podrške evropskim integracijama, Lopandić kaže da pitanje podrške oscilira zavisno od signala, pozitivnih ili negativnih.

- Čim bude nekih pozitivnih stvari ta podrška evropskim integracijama će porasti - uveren je Lopandić.

On je ocenio da je pozitivno to što Srbija ima intenzivnu komunikaciju sa Nemačkom, podsetivši da je u Beograd dolazila ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, zatim je predsednik Aleksandar Vučić išao u Berlin da razgovara sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, a danas je u poseti i nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Foto: Nikola Tomić

- Izuzetan dijalog na visokom nivou i to je pozitivno. Nemačka je glavna zemlja kad se radi o proširenju, ima i drugih, naravno, tu je i Francuska, a čini mi se da je napravljen napredak koji treba da rezultira nekim konkretnim stvarima tako da u celini mislim da je poseta (predsednika Vučića) prošla dobro - ocenio je Lopandić.

Upitan da li Nemačka može da pomogne da se odblokira dijalog Beograda i Prištine budući da nemački kancelar na jučerašnji sastanak pozvao i predsednika privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka, Lopandić je rekao da se treba imati u vidu i uticaj SAD koji bi, kaže, trebalo da se pojača u ovom periodu.

Kako kaže, problem dijaloga je to što je on de fakto blokiran, i ne postoji napredak ni na tehničkom nivou.

- Ono što je najvažnije zapadu i uopšte međunarodnoj zajednici jeste da je ostvarena stabilnost, da se ne desi neka vrsta destabliizacije, u kontekstu ratova, što bi bilo vrlo negativno, i nikad se ne zna gde bi se završilo - istakao je bivši ambsador pri EU Duško Lopandić.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf.rs)