Joksimović i Saracin: Važna jasna evropska orijentacija Srbije

Joksimović je obavestila Saracina o detaljnim planovima za dalje usaglašavanje propisa

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa Manuelom Saracinom, specijalnim izaslanikom nemačke vlade za Zapadni Balkan o pristupanju Srbije EU, kao i o aktuelnoj situaciji u Evropi i posebno o njenom uticaju na region.

Joksimović je sagovornika informisala o reformskom napretku Srbije u jačanju vladavine prava i drugim oblastima od značaja za evropski put naše zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za evropske integracije, Joksimović je obavestila Saracina o detaljnim planovima za dalje usaglašavanje propisa koji regulišu nezavisnije funkcionisanje pravosuđa, a u skladu sa izmenama Ustava koji su građani Srbije podržali u januaru ove godine.

- Vladavina prava, samostalno pravosuđe i efikasniji pristup pravdi ključni su elementi reforme koju sprovodimo, pokazujući i na taj način kako građani Srbije imaju važne i velike koristi od primene evropskih standarda, pravila i vrednosti - istakla je Joksimović.

Posebno je ukazala na značajno unapređenje demokratske atmosfere u društvu u vremenu pre i tokom održavanja parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora održanih 3.aprila.

- Predizborni proces, uključujući i jačanje međustranačkog dijaloga između Vlade i opozicije uz saradnju sa našim evropskim partnerima, kao i unapređeni zakonodavni okvir realizovan kroz fer i otvorenu kampanju u medijima, dali su mogućnost biračima u Srbiji da se opredele za određenu političku platformu u skladu sa svojim uverenjima - rekla je Joksimović.

Podsetila je na činjenicu da je Srbija ispunila preporuke GREKO u borbi protiv korupcije, kao i da je usvojena nova strategija za suđenje o ratnim zločinima, da su unapređene saradnja sa civilnim društvom, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma.

- Sprovodeći sve ove elemente jačanja vladavine prava pokazujemo snažnu posvećenost procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, u skladu sa našim obavezama kao države koja je pridružena Evropskoj uniji - rekla je Joksimović.

Izrazila je uverenje da će evropski partneri uvažiti sve što je Vlada postigla na evropskom putu, posebno imajući u vidu teške političke i ekonomske okolnosti kojima, zbog rata u Ukrajini, svedočimo u ovoj godini.

Saracin, prvi nemački specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, kome je ovo ujedno i prva poseta Beogradu u toj ulozi, ukazao je na nemačke stavove o aktuelnim geostrateškim dešavanjima u Evropi i svetu i o posledicama koje rat u Ukrajini ima po mir i stabilnost.

Kako je naglasio, svoje imenovanje vidi kao rezultat činjenice da su politika proširenja EU i saradnja sa regionom neki od prioriteta nemačke spoljne politike u narednom periodu.

Naglasio je svoje očekivanje da će politika proširenja EU brzo ojačati i dati nove impulse u skoroj budućnosti, a da Srbija treba da ima jasan i usaglašen stav sa EU o svim značajnim pitanjima, u skladu sa zajedničkim strateškim opredeljenjem kada je reč o pristupanju Uniji.

(Telegraf.rs)