"Ubeđen sam da ćemo doći do strateškog partnerstva - SAD pragmatičnije i imaju više razumavanja za Srbiju"

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva veruje da može doći do otvaranja strateškog dijaloga sa SAD

Imajući u vidu koliko je Srbija u prethodnom periodu uspela da unapredi bilateralne odnose sa Amerikom na političkom, a posebno na ekonomskom planu, sasvim je izvesno da u vrlo kratkom periodu može doći do otvaranja takozvanog strateškog dijaloga između dve zemlje, ocenio je jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković.

Srbija, inače, ima strateška partnerstva sa Rusijom, Kinom, UAE, više evropskih zemalja poput Italije, Francuske, a Marinković je ubeđen da će se to dogoditi i sa SAD.

- Ja sam siguran da naš vrlo aktivni ambasador u SAD Marko Đurić itekako radi na tom pitanju i realizaciji otvaranja strateškog dijaloga jer to i jeste od strateškog značaja za Srbiju, ali i za SAD jer u ovom delu Evrope, siguran sam, nemaju boljeg i pouzdanijeg saveznika od Srbije - rekao je Marinković za Telegraf.rs.

Foto: Shutterstock

On ocenjuje da su se odnosi između Srbije i SAD resetovali u prethodnih sedam-osam godina, navodeći da se vidi da je američka retorika promenjena, kao i pristup njihove administracije.

- Srbija je danas jedan uvažavan partner isključivo zbog toga jer predsednik Vučić insistira da se vodi jedna pouzdana spoljna politika, da se isto govori u Pekingu, Briselu, Moskvi, Berlinu, i u Vašingtonu. Zbog toga je Srbija pouzdan partner što je u međunarodnim odnosima najbitnije - rekao je Marinković.

Navodeći da se Srbija i Amerika ne slažu po pitanju Kosova i Metohije, Marinković ističe da postoje druge stvari oko kojih može da se poveća saradnja do nivou strateškog partnerstva.

Marinković kaže da se na primeru partnerstva sa Francuskom vidi i da je neophodno da prođe neko vreme da bi došlo do implementacije konkretnih projekata, ali i da je istovremeno važno da postoje lični odnosi.

- Vučić je to pokazao sa (predsednikom Francuske Emanuelom) Makronom i sada imamo konkretne rezultate koji se ogledaju u sve većim ulaganjima francuskih kompanija u Srbiju. To možemo da radimo i sa Amerikom posebno imajući u vidu da imamo pragmatične administracije. S jedne strane Vučića koji se rukovodi politikom semafora i rezultata, a mislim da je i ambasador Kristofer Hil  pragmatičan i da će doprineti da bude mnogo konkretnijih rezultata u bilateralnim odnosima - rekao je on.

Ocenjuje da je Hil za nekoliko meseci koliko je u Srbiji pokazao da zna kakav pristup treba da ima prema Srbiji, navodeći da se ne rukovodi pristicima i nametanjem američke superiornosti već podržava ekonomsku saradnju na Zapadnom Balkanu i regionalnu stabilnost.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Marinković je pomenuo i da je pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid ocenila da je Srbija na pravoj strani istorije i da je stavom i glasanjem u Ujedinjenim nacijama (UN) jasno osudila akcije Rusije u Ukrajini, te ukazao da Amerikanci imaju više razumevanja od nekih evropskih zemalja koje se vode pritiscima.

- Srbija sad ima ozbiljno i stabilno liderstvo koje može da utiče i na stabilnost u celom regionu, to Amerika prepoznaje i misim da će se taj strateški dijalog sa SAD razvijati - dodao je Marinković koji je gotovo ubeđen da će doći i do sporazuma o strateškom partnerstvu.

Foto: Milena Đorđević

Na pitanje da li bi se danas, u aktuelnim geopolitičkim okolnostima, strateško partnerstvo sa SAD tumačilo kao da je Srbija izabrala stranu, Marinković kaže:

- Ne znam da li bi se tumačilo da smo izabrali stranu, ali da smo izabrali vrednosti i kakvu budućnost hoćemo - to je definitivno - rekao je Marinković.

(Telegraf.rs)