EU: Priština trebalo da odobri posetu Petra Petkovića KiM

Peter Stano je naveo da je EU poslednjih dana dobila dva obaveštenja da Petar Petković namerava da poseti KiM

Portparol EU Peter Stano kaže da je današnja poseta direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića bila najavljena u skladu sa procedurama i da je trebalo da je odobre institucije u Prištini.

Peter Stano je naveo da je EU poslednjih dana dobila dva obaveštenja da Petar Petković namerava da poseti KiM.

- Prvo obaveštenje proceduralno nije bilo u skladu sa Ugovorom o službenim posetama, kojim se regulišu procedure obaveštavanja i vršenja službenih poseta. Drugo obaveštenje je, međutim, bilo u potpunosti u skladu sa Aranžmanima i stoga je poseta trebalo da bude odobrena - naveo je Stano u pisanoj izjavi za Tanjug.

Portparol EU dodaje da zvanične posete između Beograda i Prištine igraju važnu ulogu u unapređenju normalizacije odnosa i međusobnog razumevanja i podvlači da ih ne treba ih politizovati.

- EU apeluje na obe strane da u dobroj nameri reše sve takve nesuglasice i nesporazume u dijalogu koristeći uspostavljene kanale komunikacije oficira za vezu. Obe strane treba da poštuju sve prethodne sporazume i sprovedu obaveze koje su na čekanju, uključujući i one koje se odnose na zvanične posete - zaključio je Stano.

(Telegraf.rs)