Preminuo profesor Bajram Haliti, romski vizionar

bajram Haliti je objavio i dve drame “Romi u paklu Jasenovca” i “Nedodirljivi ne umiru - Romi deca božija

Preminuo je profesor Bajram Haliti, romsko-srpski političar, novinar, publicista i pisac, saopštila je organizacija Opre Roms Srbija.

Haliti je bio jedan od najcenjenijih poznavalaca istorije i kulture Roma, a objavljiao je pesme i tekstove u mnogim časopisima i bio je zastupljen u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku.

Objavio je dve drame “Romi u paklu Jasenovca” i “Nedodirljivi ne umiru - Romi deca božija.

Njegovo delo je uvršćeno u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. Putevi Roma.

Objavio je 2011. Prvi srpsko-romski rečnik koji se smatra prvim romskim rečnikom u svetu i koji obuhvata oko 50.000 reči i izraza, a objavila ga je novosadska kuća Prometej.

Rečnik je pružio zajednički osnov za razvijanje nastavnih planova i smernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije. Knjiga je namenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge rečnike.

U periodu kada je živeo na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar. Jedno vreme bio je i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije. U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku Ahimsa (Nenasilje), posvećen romskim i srpskim temama.

Na 7. Svetskom kongresu Roma u Zagrebu 2008. godine izabran je za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma.

(Telegraf.rs)