Vučić: Sutra ću detaljnije o KiM, bez Zajednice srpskih opština neće moći da se krene nigde napred

Oko tablica, kako je rekao, ne možemo ni da razgovaramo. Tu sigurno da neće biti nikakvog pomaka - rekao je Vučić

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na pitanja novinara, da će sutra mnogo detaljnije i preciznije govoriti o Kosovu i Metohiji, ali reč je, kaže o tome, "da pokušamo da se na svaki način ponašamo racionalno i razumno čuvajući koliko god je moguće u teškim okolnostima nacionalne interese i mir i stabilnost i da Srbima sa KiM garantujemo bezbednost i sigurnost".

Govoreći o sastanku sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, Vučić je kazao da su tražili poštovanje sporazuma iz 2011. godine, navodeći da je on rekao da je Srbija spremna da poštuje sve što je potpisala, bez obzira koja je vlada potpisala, ali da ne mogu da teraju Srbiju da sprovodi nešto što u tim sporazumima ne piše.

On je naveo da je sa njima razgovarao o Zajednici srpskih opština dva sata i dodao da bez ZSO neće moći da se krene nigde napred.

- Kažu potpisali ste slobodu kretanja i jednakost u odnosima, ali to piše za tranzitne zemlje, ne za Srbe sa Kosova... Ne možete vi da zaustavljate Srbina sa KiM koji ima srpska dokumenta, ne možete da mu kažete da ne može u centralnu Srbiju sa srpskim dokumentima i da ne može da se kreće - rekao je Vučić.

- Tražio sam, i nije sporno prihvatićemo šta god hoćete, ali morate da garantujete, da se ne mogu zaustavljati Srbi sa KiM samo zato što imaju srpska dokumenta. Mi tražimo da treba da postoji pravo da se Srbin sa sa KiM sa srpskim dokumentima kreće bez problema. To je dokaz naše državnosti.To je u skladu sa sporazumom - rekao je on.

Oko tablica, kako je rekao, ne možemo ni da razgovaramo. Tu sigurno da neće biti nikakvog pomaka.

- Možete da budete sa BG tablicama u Kosovskoj Mitrovici, ali ne i sa KM, jer, kako kažu, Mitrovica ne može da bude deo Srbije. To su suštinske stvari i neće Srbi da ih prihvate, a ja nemam mandat da to prihvatim - istakao je on.

Ukoliko Priština bude prihvatila da Srbi mogu da se kreću slobodno sa svojim dokumentima, ostaje da se traži rešenje za tablice, ZSO, te je, ističe, samo pitanje trenutka kada će se doći u težu i veću krizu, da li 1.ili 10.septembra.

Podsetio je da postoji rok od dva meseca za preregistraciju tablica, a izvesno je da Srbi neće da ih menjaju.

- Da bar oko dokumenata možemo da rešimo, da Srbi mogu sa dokumentima idu na Kosovo i prelaze administrativnu liniju sve bi bilo lakše. Videćemo u danima pred nama. Sve drugo je proizvod ovoga - naglasio je on.

Vučić je, vezano za prisustvo kosovske policije na severu pokrajine, rekao da ne misli da policija van Direktorata sever ima nadležnosti da radi bilo šta na severu.

Vučić je rekao da će danas popodne imati nastavak konsultacija sa Lajčakom i Eskobarom.

(Telegraf.rs)