Vučić: Nadrealno da albanski kontingent Kfora učestvuje u maltretiranju srpske porodice u Velikoj Hoči

Priština je podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršila Vašingtonski sporazum, naveo je ranije danas predsednik Srbije

Foto-montaža: Profimedia/AFP/Armend NIMANI, Printskrin: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak, posle sednice Vlade Srbije, da je na sednici doneta odluka da u elektronskoj formi danas, a sutra na administrativnom prelazu komandantu Kfora uručimo zahtev, a zahtev je u skadu sa rezolucijom da se određeni broj vojnog i policijskog osoblja vrati na KiM, do 1.000 pripadnika, i ta odluka je doneta jednoglasno.

- To je važno za zaštitu našeg stanovništva, a to bi i dramatično smanjilo tenzije na Jarinju i Brnjaku. Ne mislimo da će oni to prihvatiti, ali je važno da ima zapisano da smo pokušali, jednog dana kada se promeni odnos snaga na KiM biće "Pa zašto nikada niste tražili".

- Ne mislim da postoji mogućnost da oni naš ztahtev prihvate, smatra Vučić. - Oni to nisu želeli ni da čuju jer je to prst u oko onima koji misle da imaju prava da odlučuju o nama bez nas.

- Želim ljudima u Srbiji da kažem, svim sagovornicima sam doneo... Ovo je papir broj 1 - Povelja UN. Ovo je papri broj 2 - Rezolucija 1244. Papir broj 3 - Vojno tehnički sporazum. Papir broj 4 - Briselski sporazum. Papir broj 5 - Sporazum iz Vašingtona. Papir broj 6 - Solunska deklaracija. Pripremamo i papir broj 7.

- Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice, kažite mi jedan sporazum koji ćete da poštujete. Dobio sam konkretan odgovor - nijedan. "Mi poštujemo samo ono što nam odgovara".

- U jednom od članova francusko-nemačkog predloga se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji - naveo je Vučić.

- Danas su primili kandidaturu Kosova za prijem u UN. I neki naši prijatelji u Evropi su reagovali fer. Hoću da se zahvalim kiparskom predsedniku, Špancima, Mađarima, ostalim nepriznavačima i svima koji su nam pomagali.

- Mi na pravdu da čekamo ne vredi, moramo da budemo usmereni na naše ciljeve. Srbi traže da se Adžić i Pantić puste na slobodu. Ja znam, na neki drugi način, gde se nalazi Dejan Pantić. Znam da je živ - naveo je Vučić.

Na pitanje da li je siguran da na pravu adresu šalje zahtev za povratak srpskih snaga, Vučić odgovara da jeste, da je to po Rezoluciji 1244. U drugom stepenu, ako to odlučimo, možemo da idemo na Savet bezbednosti. Komandant Kfora je obavezan da donese pozitivnu odluku, ali će on naravno doneti negativnu.

- Za mene je bilo nadrealno da vidim albanski kontingent Kfora koji učestvuje u maltretiranju srpske porodice u Velikoj Hoči, dodao je Vučić.

- Neće Amerika promeniti svoj odnos prema Kosovu, ali je Amerika spremnija da nas čuje od Evrope. Možda Amerikanci suštinski bolje razumeju situaciju, oni dobro razumeju kakve probleme imamo mi - navodi Vučić.

- Imamo 4 milijarde i 95 miliona direktnih stranih investicija, što je rekord. To je suština, jer moramo da živimo.

- Članstvo u UN tzv. Kosova ne dolazi u obzir i priznanje tzv. Kosova, a o svemu ostalom možemo da razgovaramo. Prvo da formiraju ZSO, a onda da počnemo da pričamo o nečem drugom. Ne verujem da će je ikada formirati. Tražiće način da okrive Srbe i da sprovedu operaciju lažne zastave, kao sa ovom izmišljenom 'šok bombom", koja je obično pirotehničko sredstvo".

Vučić je ranije rekao da je Priština podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršila Vašingtonski sporazum, a da će odgovor Beograda tim povodom biti poznat posle sednice Vlade.

Na pitanje da li ima pomaka u situaciji na KiM, Vučić je rekao da je juče razgovarao sa evropskim i američkim predstavnicima i da postoje neke ideje.

- Da li ćemo uspeti – videćemo. Situacija je komplikovana, ali daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost - poručio je Vučić.

Istakao je da to što rade neke zemlje EU predstavlja kršenje člana 49 Ugovora o EU, jer je uslov za traženje članstva u EU da budete evropska država.

- Ne znam po kom kriterijumu se to gleda da li je neko država ili ne. Da li to misli jedna, makar i najveća članica EU, da li to misle sve ili je to po članstvu u UN. Na sve smo to naučili. Moraćemo da se borimo koliko je moguće i čuvamo naše državne i nacionalne interese - zaključio je Vučić.

Video: Predsednik Vučić ugostio porodicu Srđana Petrovića iz Velike Hoče kojoj je oduzeto vino

(Telegraf.rs)