Kacin: Srbija mora da bude suštinski decentralizovana

Decentralizacija Srbije važna je za Vojvodinu i naročito za nedovoljno razvijene i demografski ugrožene regione. Srbija će od 2014. godine do 2020. godine imati na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra iz evropskih IPA fondova

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Briselu da Srbija mora da bude suštinski decentralizovana zbog razvoja svojih regiona i da bi iskoristila evropske fondove koji joj stoje na raspolaganju.

Kacin je na sastanku sa novim gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem i potpredsednikom Skupštine Vojvodine Milivojem Vrebalovom istakao da će Srbija od 2014. godine do 2020. godine imati na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra iz evropskih IPA fondova.

Objasnio je da u tu sumu ne ulaze niskokamatni zajmovi Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Srbija mora da iskoristi taj novac ako želi da razvije svoje regione u kraćem i srednjem roku, i zaustavi sistemsku emigraciju iz siromašnih opština - rekao je Kacin, a navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka sa Perišićem i Vreblovim.

Kacin je podržao njihove napore da Niš i Vojvodinu aktivno uključe u proces evropskih integracija Srbije.

- Njihov proaktivan pristup je neophodan kako bi se lokalne vlasti osposobile i stekle potrebna znanja za korišćenje EU sredstava - rekao je Kacin.

Kacin je naveo da je decentralizacija važna za Vojvodinu i naročito za nedovoljno razvijene i demografski ugrožene regione Srbije.

- Decentralizacija je potrebna zbog efikasnijeg upravljanja i smanjenja troškova birokratije, ali i zbog evropskih fondova koji stoje na raspolaganju Srbiji - rekao je Kacin.

Dodao je da će ti fondovi moći da se iskoriste samo ako lokalne vlasti budu znale kako da naprave i sprovedu projekte i da je zato neophodno uvođenje zakonskog okvira koji obezbedjuje modernu i decentralizovani državu.

(Telegraf.rs / Izvor: Beta)