Žigmanov u UN u Ženevi: Srbija spremna da i dalje unapređuje ljudska prava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žigmanov rekao da je Srbija posvećena univerzalnim vrednostima na kojima se UN temelj

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, obratio se danas članovima Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi, u okviru završnog dela procesa Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR), gde je usvojen izveštaj o Srbiji.

Obraćajući se članovima Saveta, ministar Žigmanov je istakao da je Srbija spremna da i dalje unapređuje ljudska prava, a kao država zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi i kao članica UN, posvećena je univerzalnim vrednostima na kojima se UN temelji, saopšteno je iz Ministarstva.

Žigmanov je naglasio da je učešće Srbije u Četvrtom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda rezultat sveobuhvatnih konsultacija Parlamenta, Vlade, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, pre svega Tima za ljudska prava UN u Srbiji i Misije OEBS-a koji daju punu podršku tokom čitavog procesa.

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Ministar se zahvalio svim državama članicama UN na interaktivnom dijalogu i konstruktivnim preporukama. Kako je naveo, veliki broj država koji je učestvovao u procesu proizveo je i veliki broj preporuka, čak 256.

Preporuke koje su Srbiji u ovom procesu UPR upućene, u najvećem delu komplementarne sa našim naporima da se dalje unapredi stanje ljudskih prava u Srbiji. Iz tog razloga ne iznenađuje činjenica da je naša država prihvatila u potpunosti 90 odsto upućenih preporuka, rekao je Žigmanov.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što Srbija svoju posvećenost procesu UPR pokazuje tako što je već neke od upućenih preporuka realizovala, a neke započela da realizuje, među kojima je najznačajnija na međunarodnom nivou zaštite potvrđivanje Opcionog protokola uz Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Žigmanov je Savet za ljudska prava UN izvestio da je naša država otpočela kampanju pod sloganom ”75 dana za 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima”.

U delegaciji Srbije bio je i Dejan Zlatanović, ambasador pri Stalnoj Misiji UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

U dijalogu je učestovalo 16 država članica Ujedinjenih nacija, Populacioni fond Ujedinjenih nacija i više nevladnih i međunarodnih organizacija.

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

Tokom dijaloga države članice su pozdravile posvećenost Srbije vrednostima i principima Ujedinjenih nacija i procesu UPR-a, posebno činjenica da je većinu dobijenih preporuka naša država prihvatila i pristupila zaokruživanju okvira međunarodne zaštite ljudskih prava.

Predsedavajući Saveta ambasador Vaclav Balek uputio je čestitke Srbiji na uspešnom učešću u procesu UPR-a, kao najsveobuhatnijeg nadzora nad stanjem ljudskih prava u svim državama članicama Ujedinjenih nacija, navedeno je u saopštenju.

(Telegraf.rs)