Nikolić: Šaljemo poruku mira regionu i celom svetu (FOTO)

Na brdu Zebrnjak, kod Kumanova, svečano je obeležena stogodišnjica od početka Prvog balkanskog rata i oslobođenja od Otomanske imperije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je obeležavanje Kumanovske bitke poruka mira i sećanje na civilizacijski preokret Balkana, Evrope i sveta.

Na brdu Zebrnjak, kod Kumanova, intoniranjem srpske i makedonske himne danas je počelo svečano obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog balkanskog rata i oslobađanja od Otomanske imperije.

On je dodao da sa Zebrnjaka, mesta koje nas spaja, Srbija i Makedonija šalju poruku mira, saradnje i razumevanja regionu i celom svetu. 

Predsednik Srbije istakao je da je ta pobeda posle više od pet vekova omogućila srpskoj vojsci da preuzme kontrolu nad Kosmetom i uđe u Skoplje, kraljevsku prestonicu Srbije iz 14. veka.

- Na ovom mestu su pre jednog veka, 23. i 24. oktobra uzleteli mladost, snaga i ljubav i na mestu poprišta slavnog istorijskog boja danas stojimo mi, s ponosom ispunjeni potomci vesnika slobode - rekao je Nikolić, i dodao da je na mestu Zebrnjak pre 100 godina presuđena sudbina Otomanskog carstva.