DA ČOVEK NE POVERUJE UŠIMA! Kandić & Biserko: Nema pravde za Srbe u Hagu!

"Životne činjenice pokazuju da je deo Hrvatske gotovo prazan i posle 20 godina i da su tokom i nakon operacije "Oluja" počinjeni teški zločini koji nisu incidenti - podseća Nataša Kandić

Oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uznemirilo je i nevladin sektor. Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska pravakaže da Hrvatska zapravo reaguje onako kako su oduvek posmatrali ratna zbivanja, pa naslovi u njihovim medijima uopšte ne čude.

- Celo suđenje je politizovano, još od podizanja optužnice - objašnjava Biserko, uz napomenu da presuda nedvosmisileno utvrđuje da nema državne odgovornosti Hrvatske, nema zajedničkog zločinačkog poduhvata, pa ni njihove odgovornosti.

I Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, nije najzadovoljnija presudom.

- Ona sasvim sigirno nije donela pravdu žrtvama - kaže Kandićeva i dodaje:

- Žalbeno veće je zanemarilo da su diskriminatorski zakoni deo konzistentne politike, oblikovane i sačuvane u brionskim transkriptima, a sprovedene u praksi. Životne činjenice pokazuju da je deo Hrvatske gotovo prazan i posle 20 godina, da su tokom i nakon operacije "Oluja" počinjeni teški zločini koji nisu incidenti. Ovom presudom su svedeni na izolovane incidente, pa Hrvatskoj više niko neće zamerati ako ne sudi za ratne zločine nad Srbima - ističe Kandićeva.

Žalbeno veće je srušilo koncepciju udruženog zločinačkog poduhvata u odnosu na Hrvatsku, ali se postavlja pitanje šta je s drugim brojnim presudama za učešće u zajedničkom zločinačkon poduhvatu, pita se Nataša Kandić.

(Lj. V.)