NIKOLIĆ: Politička odluka, Srbi u poziciji krivca!

Današnjom odlukom Haškog tribunala Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata, poručio predsednik Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je Haški tribunal u slučaju Ante Gotovine i Mladena Markača doneo političku, a ne pravnu odluku, koja neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, a Srbe u Hrvatskoj stavlja u poziciju krivca, iako je upravo u Kninskoj krajini bio žrtva najvećeg pogroma posle Drugog svetskog rata.

Današnja odluka Haškog tribunala neće doprineti stabilizaciji situacije u regionu, otvoriće stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji je ostao tamo da živi, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svako može nekažnjeno da sprovodi svoju "pravdu", smatra predsednik Srbije.

"Tokom operacije "Oluja" proterano je preko 220.000 Srba i ubijeno na hiljade nenaoružanih muškaraca, žena i dece. Ko je za to kriv? Današnjom odlukom Haškog tribunala Hrvatska može legitimno da slavi najveći pogrom u svetu posle Drugog svetskog rata. Država koja ne dozvoljava ni porodicama nestalih Srba da utvrde gde se nalaze tela njihovih najmilijih", ističe se u saopštenju pres-službe predsednika Republike.

Ako je do sada bilo razloga da verujemo onima koji su tvrdili da je Haški tribunal neutralan, pravičan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca to je demantovano, naveo je Nikolić.

"Srpski narod je u novijoj istoriji bio žrtva genocida, najsurovijih zločina, progona i mučenja, a Srbi žigosani kao zločinci koji treba da se stide i ćute. To je paradoks koji više ne sme da se ponovi", istakao je predsednik Republike Srbije.

(Telegraf.rs)