VULIN: Presuda očekivana, ugroziće pregovore!

Šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju izjavio je da će oslobađajuća presuda Ramušu Haradinaju uticati na pregovore jer prištinska strana sada nema razloga da aktivno učestvuje

Oslobađajuća presuda Haškog tribunala izrečena Ramušu Haradinaju, komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine, nije iznenađenje, izjavio je za Telegraf Aleksandar Vulin, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Mi smo upozoravali da će se ovo desiti, što ukazuje da su presude suda u Hagu predvidljive. Ima opljačkanih Srba nema pljačkaša, ima kidnapovanih nema kidnapera, ima ubijenih nema ubica - rekao je Vulin.

On je istakao i da presuda kojom su oslobođeni Haradinaj, Baljaj i Brahimaj jer Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, a Haradinaj znao za zločine u Jablanici, neće povoljno uticati na pregovore.

- Ovakva presuda je težak udarac za pregovore, jer je tribunal zločinima nad Srbima dao opravdanje, a borbi za nezavisnost Kosova legitimitet. U takvoj situaciji biće jako teško nastaviti pregovore. Prištinska strana sada ima sve manje razloga da učestvuje u dijalogu, a sve više da sabotira - kaže Vulin.

Šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju apelovao je na sve Srbe, a naročito one koji su na severu Kosova, da ostanu mirni.

- Očekujem da će biti provokacija sa juga Kosova, ali verujem da sa srpske strane neće biti protesta, iako sam siguran da danas ne postoji Srbin koji se dobro oseća - rekao je on.

(Lj. Vučetić)