EKSKLUZIVNO: Pogledajte kako izgleda platforma za Kosovo!

Novoosnovana Autonomna zajednica srpskih opština imala bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama... Garanti bezbednosti bile bi vojne snage EU, Vojske Srbije i Oružane snage Republike Albanije

Srbija je spremna na iskrene razgovore s predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini i insistira da se u okviru Autonomne pokrajine Kosova i Metohije uspostavi autonomna zajednica srpskih opština koju bi činile teritorijalne autonomije četiri opštine sa severa Kosova i druge opštine sa većinskim srpskim stanovništvom, navodi se u platformi predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Danijel Server, ekspert za Balkan i profesor međunarodnih studija na Džons Hopkins Univerzitetu, na svojoj internet stranici objavio je nacrt platforme Srbije o rešenju problema na Kosovu i Metohiji, a nju je označio oznakom "non paper", što znači da nije zvanično usvojen dokument.

Nacrt platforme potvrđuje pisanje Telegrafa da će se za Kosovo i Metohiju tražiti status sličan onom koji poseduje Republika Srpska.

Osnovni princip daljih pregovora biće paket-razgovor - "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori", pri čemu bi razgovori na visokom političkom nivou trebalo da omoguće prevazilaženje institucionalnog paralelizma, ne zalazeći u pitanja međunarodnog i državnog statusa.

Prema navodima u platformi, novoosnovana srpska Autonomna zajednica ZSO imala bi nadležnosti u obrazovanju, zdravstvu, sportu, kulturi, javnom informisanju, energetici, privredi, finansijama, telekomunikacijama i drugo.

ZSO u oblasti sudstva imala bi javne tužioce prvog stepena i sudove prvog i drugog stepena koji bi se osnivali pokrajinskim zakonom.