ANTIĆ: Srbija će se žaliti EU zbog Hrvatske

- Hrvatska još uvek nije vratila imovinu srpskim bankama koje su u vreme bivše Jugoslavije poslovale na njenoj teritoriji - kaže novi šef srpske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ

Oliver Antić, novi šef srpske Grupe za sukcesiju imovine bivše SFRJ, najavio je da Srbija namerava da se obrati Evropskoj uniji i ostalim nadležnim institucijama zbog toga što Hrvatska još nije vratila imovinu srpskim bankama koje su u vreme bivše Jugoslavije poslovale na njenoj teritoriji.

Reč je o ogromnoj imovini srpskih banaka i poduzeća koja je ostala u Hrvatskoj, a nije vraćena uprkos tome što je 29. juna 2001. zaključen Bečki sporazum o pitanjima sukcesije, čiji je deo i "aneks G, koji se odnosi na privatnu imovinu i stečena prava" i taj se sporazum sada mora primeniti.

Na temelju sporazuma iz Beča, tadašnja SRJ je 2002. usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma o pitanjima sukcesije, a pošto je u pitanju zakon, o njemu više nema pregovora, već se treba primeniti. Hrvatska pak sporazum do danas nije primenila, a prethodni pregovarači se time uopšte nisu bavili, objasnio je Oliver Antić.

-I Evropskoj uniji i svima ostalima moramo poslati pisma jer Hrvatska ne primenjuje sporazum koji se odnosi na vraćanje privatne imovine. Privatna imovina je svetinja na Zapadu i u EU-u - rekao je Antić za list "Danas".

Srbija bi, smatra Antić, trebalo da  traži te objekte nazad, a stranama kojima su dodeljeni zauzvrat ustupiti drugu imovinu slične vrednosti i doplatiti ako je razlika u vrednosti oko 300.000 evra.

- Srbija već ima ekspertski izveštaj o vrednosti objekata koji su predmet sukcesije i to je jedan od kriterijuma pri odlučivanju o raspodeli, ali nije isključiv  kriterijum - zaključio je  Antić, i dodao kako treba uzeti u obzir i vrednost koju određeni objekti imaju za nas, nezavisno od njihove materijalne vrednosti.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)