INTERVJU, TOMISLAV NIKOLIĆ: Dačić mi je rekao da napišem Platformu, ona će biti Sveto pismo!

- Ne znam kako se ljudi osećaju, ali zato bih voleo da nose Sveto pismo u ruci nakon izglasavanja u Skupštini i gde god krenu i gde god da se nađu, da znaju kako da se ponašaju - kaže predsednik Srbije, sumirajući rezultate kosovske politike u 2012. godini

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je spreman da Platformu o Kosovu i Metohiji brani kako pred Skupštinom Srbije tako i pred kosovskim poslanicima, ali dodaje da je ona, u ovoj fazi, podložna promenama.

Nikolić je za dnevni list "Politika" rekao da u okviru vladajuće koalicije "ne postoji" neslaganje oko kosovske politike, da je tražio susret sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom, kao i da je nekadašnjem lideru kosovskih Albanaca Ibrahimu Rugovi davne 1998. godine nudio rešenje slično onome koje nudi danas.

- Da, to mi je ponuđeno u Grčkoj. Pokušaću. Jasno je da Makedonija nikada neće moći da ima to ime bez nekog dodatka. Verujem da bi možda svima bilo prihvatljivo da se zove Vardarska Makedonija. Mislim i da bi Grci trebalo da prihvate da se jezik zove makedonski. Meni je važnije da posredujem u sporu Makedonske i Srpske crkve. Taj spor veoma opterećuje odnose naše dve države.

(E. T. / Izvor: Politika)