DAČIĆ: Treba nam Balkanski savet, ali nije to nova Jugoslavija

- Sigurno da nam je BiH bliža nego Litvanija, a Litvanac, kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko kad dođe iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno - rekao je premijer Srbije

Države Balkana ne moraju da se vole međusobno, ali treba da sarađuju, jer im je to u zajedničkom interesu, izjavio je premijer Ivica Dačić i predložio osnivanje Balkanskog saveta radi jačanja saradnje.

- Države ovog regiona treba da pokušaju da naprave Balkanski savet koji ima ulogu da deluje zajedno i da budemo jači. Nije to nova Jugoslavija. Sigurno da nam je Bosna i Hercegovina bliža nego Litvanija, a Litvanac, kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko kad dođe iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno - rekao je Dačić za TV stanicu Al Džazira.

Države i narodi regiona moraju da sarađuju bez obzira na istorijske simpatije ili antipatije, napomenuo je Dačić i podsetio na svoju inicijativu za susrete na nivou Vlade radi praktične komunikacije i poboljšavanja odnosa.

Upitan o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Dačić je rekao da "Srbija neće sigurno sama sebi pucati u glavu time što će reći: 'Mi ćemo prekinuti pregovore.' To bi najviše nama išlo na štetu".

Premijer Srbije je rekao da će nastaviti razgovore sa predstavnicima Prištine i ako Ramuš Haradinaj postane premijer Kosova.

- Ako bi bio premijer, ja ne bih imao kud. Dijalog se ne vodi s onim s kim se slažete, nego s onim s kim imate probleme - rekao je Dačić.

On je istakao da je dijalog s Prištinom jedini prioritet za budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

- Ja nisam opčinjen Evropskom unijom. Ja ne mislim da je to idealna tvorevina, ali ne vidim za Srbiju bolju mogućnost - rekao je on i dodao da Srbija može da izađe iz EU ako oceni da tamo nije dobro.

(Telegraf.rs / Beta)