Ministri podržali put Srbije ka EU

Ministri spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi založili se za integraciju čitavog regiona u Uniju

Ministri spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJE) podržali su dodelu statusa kandidata Srbiji u martu i založili se za integraciju čitavog regiona Zapadnog Balkana u Uniju, kao i bolju regionalnu saradnju u cilju rešavanja preostalih otvorenih pitanja.

Ministar inostranih poslova Grčke Stavros Dimas rekao je da zvanična Atina smatra da bi bilo fer ako bi Savet EU Srbiji dao status kandidata u martu.

On je naveo da je Srbija u potpunosti ostvarila saradnju s Haškim tribunalom i da se Vlada Srbije odgovorno ponaša kada je reč o kosovskom pitanju.

Ministar inostranih poslova Crne Gore Milan Roćen je rekao da je za sve u regionu važno da Srbija dobije status kandidata u martu i da je dobro što Srbija promoviše dijalog.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu smatra da region u okolnostima ekonomske krize treba da ojača međusobnu saradnju i razvije sopstvene mehanizme za prevazilaženje problema.

I hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić takođe je poručila da će se Hrvatska ponašati kao prijatelj zemalja jugoistočne Evrope i zalagati se za njihovo članstvo u Uniji.

Jeremić za dublju saradnju regiona 

Ima 12 punopravnih članica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grcka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska.

(Agencije)