KOŠTUNICA NIKOLIĆU: Časnije je dati ostavku nego predati Kosovo

- Predsednik Srbije uputio je poruku za Dan državnosti da se ukida državnost Srbije na Kosovu i Metohiji - ocenio je lider DSS-a

Predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je predsednik Republike Tomislav Nikolić uputio poruku da se na Kosovu ukida državnost Srbije, i dodao da je časnije podneti ostavku nego biti "saučesnik u predaji Kosova".

- Predsednik Srbije uputio je poruku za Dan državnosti da se ukida državnost Srbije na Kosovu i Metohiji. Ono što predsednik Srbije zove paralelnim institucijama zapravo su institucije države Srbije na Kosovu, a njihovo ukidanje i zamena za institucije Kosova nije ništa drugo nego ukidanje svakog državnog prisustva Srbije na Kosovu - navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Bivši premijer je ocenio da to znači da je na "Sretenje (Dan državnosti) predsednik Srbije obznanio plan za predaju naše državnosti u ruke albanskih separatista".

- Znam da će unapred biti izrečeno mnogo neistina kako bi se sakrila suština predaje srpske državnosti na Kosovu. Ali upozoravam da nikada nijedan Srbin nije dobrovoljno predao Kosovo. Kosovo su i do sada na silu otimali, a Srbija ne treba da bude saučesnik takvog užasnog nasilja nad njom samom. Hiljadu puta bi bilo časnije podneti ostavku nego biti saučesnik u predaji Kosova - naveo je lider DSS-a.

Prema njegovim rečima, DSS je ovim stavom rekla istinu i "spasla dušu", dok je na predsedniku Srbije da još jednom razmisli da u "skladu s položenom zakletvom odbije da bude saučesnik u otimanju srpske teritorije".

(I. M. / Tanjug)