KALANOVIĆ: Treba menjati Ustav i vlast u Beogradu

Ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja smatra da osnovni pravci delovanja Vlade treba da budu regionalizacija, decentralizacija, a ne prevremeni izbori

Verica Kalanović, ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije rekla je da povod za promenu Ustava neće biti regionalizacija, ali da bi bilo dobro da se najviši pravni akt promeni tako što će omogućiti regionalizacija Srbije.

- U koalicionom sporazumu su zadati osnovni pravci delovanja Vlade i jedan od usvojenih principa jeste regionalizacija i decentralizacija. Međutim, za uspostavljanje administrativnih regiona, potrebna je promena postojećeg Ustava, ali i mnoge druge pretpostavke. URS smatra da Srbija treba da bude zemlja sa regionima - podseća Kalanovićeva.

Ministarka, međutim, nije mogla da precizira da li će Ustav biti promenjen u mandatu aktuelne Vlade, a osvrćući se na spekulacije o prevremenim izborima, ocenila je da nije normalno da posle šest meseci građani ponovo izlaze na birališta:

- Čini mi se da veliki broj ljudi govori o tome. Što se URS tiče, malo smo se umorili od priča o izborima i nastojimo ozbiljno da radimo svoj posao. Ako bude izbora, ići ćemo na njih podignute glave. Izbori od nas ne zavise - poručila je funkcionerka URS-a, dodajući da vlast u glavnom gradu ne funkcioniše, te da mora doći do unutrašnjih promena u funkcionisanju prestonice ili će Beograd ići na prevremene izbore.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)