PERIŠIĆ: Da me je Milošević slušao, ni on ni ja ne bismo bili u Hagu!

- Prvi susret je izgledao ovako: "Momo, lija lija, pa dolija, evo tebe ovde." A ja rekoh: "Šefe, da si me slušao, nit bi ti, nit bih ja bio ovde" - prepričao je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije svoj susret sa bivšim predsednikom SRJ u zatvoru u Ševeningenu

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, nakon oslobađanja svih tačaka optužnice za ratne zločine u Bosni i Hrvatskoj pred Haškim tribunalom, kaže da ni on ni bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević tamo ne bi stigli da je Milošević njega poslušao.

- Sa Slobodanom Miloševićem sam bio saradnik skoro šest godina, i to veoma blizak. U mnogo čemu smo se podudarali i imali poverenja jedan u drugog. Razišli smo se oko koncepta rešavanja problema na Kosovu i Metohiji. Ja sam tada otišao iz vojske, odnosno bio sam isključen - rekao je Perišić za televiziju B92.

Na pitanje kako je izgledao njihov prvi susret u Hagu, Perišić je odgovorio:

- I prvi put smo se sreli u Haškom tribunalu. I prvi susret izgledao je ovako: "Momo, lija lija, pa dolija, evo tebe ovde." A ja rekoh: "Šefe, da si me slušao, nit bi ti, nit bih ja bio ovde."

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije izjavio je i da je odbio da svedoči protiv Slobodana Miloševića, jer optužbe Haškog tribunala nisu bile tačne i on nije bio umešan u zločine izvan SRJ.

- Stalo mi je bilo da stavim do znanja da će, ako sud ne bude realno procenio sutiaciju, morati da procesuira sve slične meni i u politici. Apsurd je da neko iz vojske Jugoslavije bude optužen što brani granice i svoju državu, odnosno sprečava da se proširi rat, dok, na primer, američki generali štite interese nekoliko desetina hiljada kilometara daleko od svoje teritorije. Sud je to uvažio jer je to realnost - kaže Perišić.

(M. S. / Izvor: B92)