Stanković: Albanci s juga su punopravni građani Srbije

- Albanci su ravnopravni građani ove zemlje. Jednom mora da se prestane sa povlačenjem paralela, jer očigledno kad god se otvori pitanje severa Kosova, sa juga Srbije se čuju novi zahtevi albanskih lidera - poručuje on

Zoran Stanković kaže da su Albanci na jugu Srbije punopravni građani ove zemlje i da se mora prestati sa povlačenjem paralela sa severom Kosova.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu istakao je da je Vlada opredeljena za poboljšanje života građana na jugu Srbije kroz institucuje i u skladu sa zakonom.

- U tom smislu Albanci su ravnopravni građani ove zemlje - jednom mora da se prestane sa povlačenjem paralela, jer očigledno kad god se otvori pitanje severa Kosova, sa juga Srbije se čuju novi zahtevi albanskih lidera - poručio je on.

U Preševu je danas konstituisana Skupština albanskih odbornika iz Peševa, Bujanovca i Medveđe i zatraženo je od Vlade Srbije da se preduzmu hitne mere kako bi se rešili problemi Albanaca sa juga Srbije.

U dokumentu pod nazivom "Urgentne mere za rešavanje problema Albanaca Preševske doline" traži se rešavanje bezbednosnih, ekonomskih pitanja, pitanja upotrebe jezika, pravopisa i simbola, decentralizacija sudstva, pitanje obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

On je ponovio da sva prava koja poseduje bilo koja nacionalna manjina u našoj zemlji poseduje i albanska zajednica, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, konstituisanje Skupštine albanskih odbornika iz tih opština "nije bila tema razgovora tokom poslednjeg sastanka sa političkim liderima Albanaca ni tada ni bilo kada". Stanković je istakao da je to sada nova situacija koju možemo posmatrati iz više uglova.

- Ukoliko je ona nastala kao potreba albanskih lidera da podrže nastojanje države Srbije da reši životna pitanja ljudi na ovom prostoru i da se ovaj deo zemlje što pre integriše, onda je ovo dobra osnova - rekao je on.

Stanković je istovremeno upoziorio i da "ukoliko je konstituisanje Skupštine nastalo kao isključiva politička potreba, onda je ona kompleksnijeg karaktera", saopštilo je Koordinaciono telo.

On je naglasio i da je jug centralne Srbije neodvojivi deo naše zemlje i da o tome nema razgovora, ističe se u saopštenju.

(D. Z. / Tanjug)