HAŠKI SUD: Sloboda ili doživotna robija za "Šainovića i ostale"?

Dok tužilaštvo Tribunala traži maksimalne kazne zbog zločina na Kosovu iz 1999. godine, advokat Nikole Šainovića Toma Fila kritikovao je tužilaštvo jer je, na bazi istih dokaza, u dve faze postupka, tražilo različite kazne

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da se odbace žalbe Nikole Šainovića, Nebojše Pavkovića, Sretena Lukića i Vladimira Lazarevića i da im se izrekne najteža kazna, doživotni zatvor, zbog zločina počinjenih na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Tužilaštvo smatra da su kazne od po 22 godine zatvora za Šainovića, Pavkovića i Lukića, i kazna od 15 godina zatvora za Lazarevića, "u potpunosti neadekvante" i da "ne odgovaraju težini zločina i učešću optuženih u njima".

On je podsetio da je 2001. pokrenuo istragu o masovnim grobnicama u Srbiji.

- Sve što sam radio, bilo je u funkciji zaštite građana i nikada nisam pravio razliku između Srba i Albanaca. Nisam počinio nijedan zločin, i nisam pomagao i podržavao zločine. Za UZP sam saznao iz optužnice i nikada nisam znao za plan proterivanja Albanaca. Niko mi to nije naredio, a da jeste, ne bih to prihvatio - izjavio je Lukić.

Žalbeno veće će presudu doneti naknadno.

(M. S. / Tanjug)