KACIN: Zamrzavanje kosovskog pitanja izolovalo bi Srbiju

- Nesređeni odnosi Srbije i Kosova blokirali bi evropske integracije, ali, važnije od toga, oni bi stavili crvenu zastavu na Srbiju u očima stranih investitora - rekao je izvestilac Evropskog parlamenta

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da bi "zamrzavanje" kosovskog pitanja izolovalo zemlju i ekonomiju.

- Nesređeni odnosi Srbije i Kosova blokirali bi evropske integracije, ali, važnije od toga, oni bi stavili crvenu zastavu na Srbiju u očima stranih investitora - rekao je Kacin za novosadski Dnevnik.

On je dodao da bi to dovelo do zamrzavanja evropskih integracija Srbije, znatnog usporavanja integracija Kosova, ali i čitavog regiona.

- Nijedan klub ne želi da uveze u svoje predvorje nestabilnost, pa ni EU, naročito ne nakon ulaska podeljenog Kipra u Uniju 2004. godine. Toga su svesni i skoro svi srpski i kosovski lideri i zato sam uveren u to da do "zamrzavanja" neće doći - rekao je Kacin.

Prema njegovim rečima, Ahtisarijev plan predstavlja odličnu osnovu za uređenje Kosova i prava manjina i neki elementi će sigurno biti uključeni i u usaglašeno rešenje.

On je ponovio da je "apsolutno neprihvatljiva" podela Kosova, jer bi to otvorilo Pandorinu kutiju novih zahteva za podelu država na Zapadnom Balkanu i šire.

- Kosovo je definisano kao politička, geografska, istorijska, pa i ekonomska celina, ono može i mora da bude multinacionalno, multikulturno i multikonfesionalno društvo svih građana - zaključio je Kacin.

(Telegraf.rs / Izvor: Vijesti.me / dnevnik.rs)