Ljajić: Ne bih bio u koži ni Dačića ni Vučića

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavo je da "ne bi bio u koži ni Dačića, ni Vučića, kad je reč o kosovskom dijalogu", ali da na malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje

Ministar trgovine i telekomunikacija, i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, gostujući na RTS-u, rekao je da se ishod pregovora Beograda i Prištine neće znati sve do drugog aprila.

- Kada se ponovo budu sreli Ivica Dačić i Hašim Tači, ako na stolu ostane isti dokument, on će biti odbijen, to je sasvim sigurno, jer je sa stanovišta Srba koji žive na severu Kosova neprihvatljiv, a neprihvatljiv je i sa stanovišta Vlade Srbije - rekao je Rasim Ljajić.

Na pitanje kako procenjuje pregovaračku poziciju Srbije, Ljajić odgovara da se ne morate baviti politikom da biste videli našu pregovaračku poziciju, jer ona nimalo nije povoljna, a stanje nije jednostavno.

- Ne bih bio u koži ni Dačića, ni Vučića, jer će najveća stranka imati najveću odgovornost, ali na tom malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje. Situacija zamrznutog konflikta uopšte nam ne odgovara, naročito odlaganje. Neće biti smaka sveta, živeće se i posle toga, borićemo se, ali to nije dobro rešenje, posebno ako u nedogled budemo odugovlačili taj proces - tvrdi Rasim Ljajić.

Ne pljujem u bunar iz kog sam pio vodu

O tome u čemu je ova Vlada bolja od prethodne, čiji je član takođe bio, kaže da je više puta govorio da neće da "pljuje u bunar iz kog je pio vodu". Isto tako kaže da nikada ne bi loše govorio o sadašnjoj Vladi.

Obe su vlade, kaže Ljajić, aktivne u vremenu velikih kriza, ali je ova Vlada otvorila nekoliko krupnih političkih pitanja, poput Kosova, a da je to uradila prethodna vlada, takođe bi se suočila sa velikim problemima. Napominje i otvaranje borbe protiv korupcije, kao zaslugu ove Vlade.

O tome koliko politika ima u sadašnjoj Vladi, odgovara da najveća stranka u Vladi nema mesto premijera, što je bio slučaj u prethodnoj vladi, ali da ne zna koliko je u oba slučaja postignuta politička ravnoteža.

- Ovde postoji manji broj stranaka koje aktivno nose politiku Vlade - kaže Ljajić.

O tome da se stiče utisak da će ga politička realnost staviti u neposrednoj budućnosti na teške probe, kaže da bi voleo da se na svim nivoima održe izbori.

- Možda bi to bila prilika da, da se našalim, izađemo iz komplikovane situacije u kojoj se kao stranka nalazimo, jer u uslovima kakvi jesu pokušavamo da budemo lojalni. Mislim da ne bi bilo fer da u Beogradu uskraćujemo podršku listi na kojoj smo izabrani, a što se tiče države, ja sam i tu teška srca doneo ovu odluku, ali se to pokazalo ispravnim... Što se tiče Vojvodine, mi tu podržavamo zahteve opozicije i SPS-a - rekao je Rasim Ljajić.

(M. B. / Izvor: RTS)