Ovo je tekst sporne vojvođanske Deklaracije!

Navodi se da je voljom njenih građana Vojvodina u sastavu Srbije, a da u poslednje vreme dolazi do narušavanja njihovih prava

Vlada Vojvodine objavila tekst "Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine".

O Predlogu deklaracije trebalo je da se raspravlja juče u Skupštini Vojvodine, ali je predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor otkazao sednicu.

Udruženja koja se protive usvajanju deklaracije su za sutra najavila protest u Novom Sadu, a skupu će se pridružiti SNS i DSS.

U Predlogu deklaracije konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa, a od republičkih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza prema Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

- Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređvanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine - piše u Predlogu deklaracije.

- Nažalost, svedoci smo činjenice da u poslednje vreme dolazi do narušavanja ukupnog ambijenta koji, ne samo da ne doprinosi razvoju pravnog sistema i uspostavljanja poverenja između organa AP Vojvodine i centralne vlasti, nego i najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine, ostvarivanje njihovih prava i garanciju sigurnosti. Posebno je osetljivo pitanje vezano za narušavanje ranije stečenih prava, a što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi - stoji u tekstu.

Kako se navodi, nesporazumi su krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a bili su vezani za uređivanje pitanja finansiranja AP Vojvodine.

Kompletan tekst Predloga deklaracije možete pročitati na sajtu Vlade AP Vojvodine.

(Telegraf.rs / Beta)