PAJTIĆ: Izbacićemo spornu rečenicu

Pokrajinski premijer je izjavio da u deklaraciji o Vojvodini ne postoji ni jedna jedina reč koja bi osporavala suverenitet Srbije, već da predstavlja vapaj za poštovanje zakona i Ustava

Izbacićemo spornu rečenicu iz deklaracije, u kojoj se kaže da je autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije, rekao je pokrajinski premijer Bojan Pajtić za B92.

- Ta rečenica može odmah da bude izbačena. Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna - rekao je Pajtić, i podsetio da su građani Vojvodine još 1918. godine odlučili da budu deo Srbije.

On je prethodno rekao da se podigla fama oko deklaracije o Vojvodini, a u njoj "ne postoji ni jedna jedina reč niti rečenica" koja bi osporavala suverenitet Srbije, .

Prema njegovim rečima, deklaracija poziva na poštovanje Ustava i zakona i predstavlja vapaj za njihovo poštovanje.

- Ako se ne poštuju zakonska prava Vojvodine, sutra se neće poštovati ni prava intelektualaca - istakao je predsednik Vlade Vojvodine u emisiji "Utisak nedelje".

On smatra da problem postoji, ali negira da je to zapravo trenutak lansiranja predloga deklaracije o zaštiti prava Vojvodine.

- To nije pitanje trenutka, jer smo mi odložili usvajanje deklaracije. Nama nije bitan datum. Takođe, njome nećemo osporiti pregovore sa Kosovom i evrointegracije Srbije - naglasio je Pajtić.

Slaviša Orlović, profesor FPN, na pitanje da li je problem oko deklaracije izmišljen ili ne, kaže da "njen termin nije bio najbolji".

- Nijedan od visokih zvaničnika se tokom protesta u Novom Sadu nije osvrnuo na njen sadržaj, a u njoj je samo jedna rečenica sporna, da je Vojvodina u Srbiji, jer su građani tako odlučili - objasnio je on, i dodao da je u pitanju "zapaljiv materijal, koji je odlično iskorišćen da se prebaci tema pregovora sa Kosovom".

(Telegraf.rs / Izvor: B92)