KESIĆ: SAD da pritisnu Tačija ako žele dogovor

Vašingtonski analitičar je ocenio da je Priština najveća prepreka za postizanje sporazuma u Briselu

Ako Sjedinjene Američke Države žele da Beograd i Priština postignu dogovor u briselskim pregovorima, treba da "pritisnu" kosovskog premijera Hašima Tačija da potpiše sporazum, ocenio je vašingtonski analitičar Obrad Kesić.

On je istakao da je sada Priština najveća prepreka za postizanje sporazuma.

- Vlasti u Beogradu su pokazale entuzijazam za dogovor, dok Priština traži više nego što bi Evropska unija sada htela da im da u razgovorima sa Beogradom - smatra Kesić.

Prema njegovim rečima, sada je suštinsko pitanje da li će Amerika da pritisne Tačija, pošto ona ima najveći uticaj, do te mere da on mora da popusti i da bude zadovoljan i sa ovim napretkom.

- Veliko je pitanje da li će se to dogoditi, jer Tači nije u jakoj poziciji u Prištini, nije se formirala Vlada jedinstva sa (Ramušem) Haradinajem, i on ima suženiji prostor za dogovor od političara u Beogradu gde postoji širi konsenzus - naveo je Kesić.

On kaže da su do sada Amerikanci i EU uvažavali tu činjenicu i da su mnogo više pritiskali Beograd, ali da, ako žele da se postigne sporazum, sada moraju da pritisnu Prištinu.

- Nisam siguran da imaju političku volju da to urade - zaključio je Kesić.

(Telegraf.rs / Tanjug)