Vestervele čestitao Vučiću

Nemački ministar večeras je u telefonskim razgovorima čestitao vicepremijeru Aleksandru Vučiću i šefu kosovske diplomatije Enveru Hodžaju na briselskom dogovoru

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele čestitao je vicepremijeru Srbije Aleksandru Vučiću i šefu kosovske diplomatije Enveru Hodžaju na briselskom dogovoru.

Nemački ministar imao je večeras telefonske razgovore sa Vučićem i Hodžajem, prilikom kojih je istakao da postizanje dogovora o predlogu sporazuma Beograda i Prištine u Briselu nije bio lak korak za obe strane.

- Za obe države nije to bio lagan korak. Tim više priznajemo političku hrabrost i dalekovidost obe strane, što je pronađen komprimis, koji može da prevlada teškoće iz prošlosti i trasira put za dobru zajedničku budućnost u Evropi - rekao je Vestervele, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu.

Šef nemačke diplomatije izrazio je nadu da će dogovor, postignut pod posredovanjem Evropske unije, biti široko prihvaćen od obe strane i da će u potpunosti biti sprovoden.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, u petak su tokom desete runde pregovora u Briselu parafirali sporazum od 15 tačaka.

(Telegraf.rs / Tanjug)