SRBI S KOSOVA: Patrijarh podržao miran otpor!

Predstavnici Srba sa severa KiM nakon razgovora u Patrijaršiji tvrde da ih je patrijarh Irinej u potpunosti podržao u njihovoj nameri da na miran način protestuju protiv sporazuma s Prištinom

Predstavnici Srba sa severa KiM kažu, nakon razgovora u Patrijaršiji sa patrijarhom srpskim Irinejom, rekli su da je on u potpunosti podržao njihov miran otpor sporazumu sa Prištinom.

- Državnom vrhu ćemo reći isto ono što smo rekli patrijarhu - sporazum je katastrofalan. On predstavlja vešala za Srbe i srpski narod i egzekuciju, zbog čega ćemo tražiti da se od njega odstupi. Ako ga ne odbaci Skupština, tražićemo referendum - kaže predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

On je rekao i da su SPC i patrijarh Irinej "sto odsto uz srpski narod na Kosovu i Metohiji", da će podržati svaku njihovu mirnu borbu i miran otpor kako bi opstali i ostali na Kosovu i Metohiji.

Ristić je istakao da će Srbi sa severa Kosova nastaviti da se bore na miran način protiv sporazuma i najavio protestni skup u Beogradu.

- Taj skup biće nestranački, to će biti skup Srba sa Kosova - rekao je on.

- Sporazumom Beograda i Prištine bačena je ljaga na naše pokolenje - ocenio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je "takve sporazume pisao (Milan) Nedić u Srbiji, ali je pisao uvek po naredbi okupatorskih vlasti".

(D. Z. / Tanjug)