TELEGRAF ISTRAŽUJE: Top 10 ključnih stvari koje Srbiji donosi datum pregovora (INFOGRAFIKA)

Popravljanje imidža Srbije u svetu, priliv investicija, otvaranje novih radnih mesta i ekonomski oporavak zemlje samo su neki od boljitaka koji nas očekuju, saglasni su premijer i ministri

Dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora s Evropskom unijom za Srbiju bi značilo ojačavanje njene međunarodne pozicije u svetu, ubrzavanje reformi, ekonomski oporavak, povećanje obima investicija, a samim tim i otvaranje novih radnih mesta, saglasni su premijer i ministri u Vladi Srbije.

Telegraf je istraživao šta će konkretno za Srbiju značiti dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa Evopskom unijom i došao do podataka da će njegovo dobijanje omogućiti da država bude funkcionalnija, a doprineće i imidžu države u svetu, čime će se ojačati njena pozicija u međunarodnim odnosima.

Što se ekonomskih parametara tiče, nakon dobijanja datuma usledeo bi slobodan protok roba, kapitala i ljudi, porastao bi broj stranih investicija, kao i broj novih radnih mesta.

Datum bi, takođe, uticao na povoljnije kredite, ali i lakši pristup EU fondovima, što bi sve ukupno dovelo i do kakvog-takvog ekonomskog oporavka Srbije.

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže za Telegraf da će dobijanje datuma za Srbiju značiti dolazak investitora i popravljanje imidža u svetu.

- Sporazum Beograda i Prištine značiće dugoročni mir u regionu i doprineti većim investicijama i većem zapošljavanju u Srbiji, jer je velika stvar za svaku zemlju da ima dugoročnu političku stabilnost. Ovaj sporazum, koji će doprineti dobijanju datuma Srbije za početak pregovora o članstvu u EU, ohrabriće one najveće kompanije koje su i najskeptičnije da dođu u Srbiju. Dobijanje datuma za početak pregovora u junu doprinelo bi daljem padu kamata na evro obveznice, što se pokazalo i na primeru dugih zemalja, jer svaki znak dodatne stabilnosti smanjuje kamate. Srbija prvi put posle 12 godina ima šansu da poboljša svoj “imidž”, kako bi došlo što vise investitora - kaže Dinkić.

(D. Zlojutro)