KOSOVSKA DILEMA: Srbi sa severa Kosova neće referendum?

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova odustaće od ideje da se građani na referendumu izjasne o Sporazumu iz Brisela i počeće sa prikupljanjem potpisa protiv njega

Predstavnici Srba sa severa Kosova razgovaraće sutra sa predstavnicima Vlade Srbije o Briselskom sporazumu, dok na sastanak žele i Srbi koji žive južno od Ibra, a kako Telegraf saznaje, oni će na tom sastanku saopštiti premijeru i vicepremijeru da neće pristati na ponuđene uslove za održavanje referenduma i da će krenuti ka skupljanju potpisa protiv postignutog sporazuma.

Predstavnici četiri opštine sa severa Kosova koji se protive sporazumu sa Prištinom sve su bliži da odustanu od ideje da se građani Srbije o njemu izjasne na referendumu.

- Na sastanku sa premijerom i vicepremijerom Srbi sa severa Kosova će, ukoliko "uslov" oko referenduma Beograda ostane isti, saopštiti da odustaju od izjašnjavanja građana i počeće sa skupljanjem potpisa protiv sporazuma iz Brisela - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

- Rekli smo da nema nikakvih problema da se organizuje referendum ako će on pomoći da se uspostavi jedinstvo, a ako do toga neće doći ni posle referenduma onda se postavlja pitanje svrhe održavanja referenduma - kazao je premijer.

Podsetimo na sastanku prošle nedelje sa državnim vrhom bili su predsednici opština Zvečan- Dragiša Milović, Zubin Potok – Slaviša Ristić, Kosovska Mitrovica – Dragiša Vlašković, Leposavić Dragiša Vasić, načelnik kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković i zamenik direktora Vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić.

(Telegraf.rs)