TADIĆ: Kosovo nije ključno pitanje evropskih integracija

- Srpskim jezikom rečeno, zbog velikog uticaja koje kosovski problem ima na naše živote i tragedija koje smo preživeli, Kosovo se percipira kao ključno pitanje evropskih integracija, a u stvari to nije - istakao je počasni predsednik DS-a

Počasni predsednik DS Boris Tadić u intervjuu za "Danas" kaže da svaki građanin na Dan Evrope treba sebi da postavi i odgovori na pitanje da li aktuelna Vlada Srbije zaista uspostavlja viši nivo demokratije ili je pre svega orijentisana na formalne rezultate, koje prikazuje kao svoja velika ostvarenja.

Suština reformi mora da se dogodi u ophođenju prema građanima, u promeni političkog jezika, promeni odnosa prema obavezama, da radimo više nego do sada, da brže i bolje učimo i da ne pokazujemo aroganciju prema svemu što je različito od nas, smatra Tadić.

- Nisam čovek koji veruje u bezgrešnost Evrope i nisam evropski zanesenjak, kao što su mnogi godinama govorili. Ali jesam za evropske integracije, tokom kojih treba da zadržimo kritički pristup prema Evropi i time joj pomognemo. To je moja poruka na Dan Evrope - kaže Boris Tadić u razgovoru za "Danas".

Na pitanje da li veruje u evropsku opredeljenost sadašnje vlasti, Tadić kaže da će verovati kada "u dužem vremenskom intervalu ova Vlada pokaže, ne samo formalnim delima, već i političkom praksom, načinom ponašanja i vrednostima koje manifestuje, da razume ideju pomirene, ujedinjene i solidarne Evrope".

- Dokle god su u svakom saopštenju vladajućih stranaka agresija, mržnja i nerazumevanje prava na drugačije mišljenje, ne verujem da vladajuća koalicija ima stvarne evropske namere i da je usvojila evropske ideje - kaže Tadić.

Odgovarajući na pitanje šta je Srbija naučila za ovih desetak godina koliko je u procesu integracija i koje evropske vrednosti je usvojila Tadić kaže da imamo nekoliko neporecivih dostignuća, koja mogu biti razorena u godinama pred nama. Najveće dostignuće je da smo usvojili demokratiju, smatra on.

- Kod nas se vlast dobija i gubi na demokratskim izborima. Danas nam se to čini kao prirodno stanje, ali donedavno smo bili u situaciji da se borimo i gubimo živote za priznanje volje građana. Pitanje je - da li imamo dovoljno snažne i demokratske institucije? Nažalost, nemamo, jer to i nije moguće za samo 12 godina. Zato moramo da ih osnažimo i sprečimo svaki reverzibilni proces. Velika je ideja Evrope, toga treba da budemo svesni, i zato je velika vrednost našeg nacionalnog konsenzusa oko evropskih integracija, jer hronično patimo od stalne opasnosti od sukoba i poništavanja svega što su prethodne generacije učinile. Pridruživanje EU je osiguranje mira i vraćanje vrednostima solidarnosti. I Evropa se muči i traga za odgovorima na teška pitanja, ali mi nemamo bolje i strateški izglednije rešenje od učlanjenja u EU. Ništa drugo ne postoji ispred nas – istakao je počesni predsednik DS-a.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)