Mrkić: Kofere sprema 13 ambasadora!

- Nije reč ni o kakvoj seči kadrova niti o partijskom provetravanju srpske diplomatije, već o njenoj profesionalizaciji, kako bi mreža diplomatsko konzularnih predstavništava još bolje i efikasnije funkcionisala - rekao je ministar inostranih poslova Ivan Mrkić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić najavio je da će u narednih nekoliko nedelja biti popunjena sva upražnjena mesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) u svetu i osvežena mreža u svim ispostavama u kojima ambasadori ''troše" poslednju godinu službe.

- Nije reč ni o kakvoj seči kadrova, niti o partijskom provetravanju srpske diplomatije, već o njenoj profesionalizaciji i osvežavanju, kako bi mreža diplomatsko konzularnih predstavništava još bolje i efikasnije funkcionisala - rekao je Mrkić za današnje ''Novosti''.

On je podsetio da trenutno nije popunjeno 13 ambasadorskih mesta u našim predstavništvima u svetu, ali da sedam već imenovanih ambasadora, kojima je predsednik Tomislav Nikolić potpisao ukaze, odlazi na dužnost narednih dana.

Kada je reč o ostalim nepopunjenim mestima, tri ambasadora stupaju na dužnost za nekoliko nedelja, a za tri preostala uskoro se očekuju imenovanja na sednici Vlade.

Po Mrkićevim rečima, opozvani su ambasadori iz Pariza, Beča, Skoplja, Sarajeva, Sofije, Kijeva, Meksiko Sitija, Otave, Pekinga, Kanbere, i iz naših misija u Ženevi i Briselu:

- Svi oni su premešteni na novu dužnost u zemlji. Upražnjeno je i mesto ambasadora pri našoj misiji u NATO, jer je kolega Branislav Milinković tragično stradao. Naglašavam da u svim srpskim ambasadama u kojima trenutno nema ambasadora, sve poslove kompetentno obavljaju profesionalne diplomate - otpravnici poslova - rekao je Mrkić.

Prema Mrkićevim rečima, nastoji se da se najveći broj ambasadora predlaže iz sopstvenih redova, dakle iz Ministarstva spoljnih poslova. Prilikom izbora ambasadora, u Ministarstvu se posebno rukovode stručnim znanjima, profesionalnim iskustvom, ocenama koje su u toku diplomatske karijere dobijali i njihovim dosadašnjim učinkom u jačanju ugleda naše zemlje.

- Znanje jezika, dostojanstveno diplomatsko ponašanje i maniri se podrazumevaju - poručio je ministar Mrkić.

(Telegraf.rs / Tanjug / "Novosti")