Uskoro razmena oficira za vezu Beograda i Prištine?

U Prištini kažu da se radi o poslednjim konsultacijama uoči razmene oficira, jer je jun „za obe strane rok za sprovođenje svih postignutih dogovora"

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj potvrdio je za list Danas da je šef beogradskog tima za takozvani tehnički dijalog i budući oficir za vezu Srbije u Prištini Dejan Pavićević juče razgovarao s političkim direktorom i savetnikom kosovskog MSP-a.

Pavićević je u Prištini stigao nepun dan pošto su se premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu načelno dogovorili o planu primene Sporazuma o načelima normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Prema Hodžajevim rečima, zvaničnici iz njegovog kabineta su sa Pavićevićem razgovarali o sledećim koracima ka otvaranju kosovske kancelarije za vezu u Beogradu. U Prištini kažu da se radi o poslednjim konsultacijama uoči razmene oficira, jer je jun „za obe strane rok za sprovođenje svih postignutih dogovora".

U Vladi Kosova juče nije bilo zvanične informacije kada će se razmatrati načelni dogovor Dačića i Tačija o planu primene Sporazuma. Vlada Srbije bi to trebalo da uradi, kako je Danasu nezvanično rečeno u Nemanjinoj 11, posle posete njenog prvog potpredsednika Aleksandra Vučića Ruskoj Federaciji.

- Dačić je saopštio samo ono što je njemu i Vladi Srbije važno - da je ugovoren prelazni mehanizam koji treba da pomogne da institucije na severu KiM prihvate kosovske zakone i uđu u novi sistem opština i njihovih asocijacija, kako se to zove u dokumentu na albanskom i engleskom jeziku. On je pomenuo četiri opštine i jednog koordinatora, ali nije rekao da će u tom odboru za sprovođenje Sporazuma, pored predsednika srpskih opština, biti i predstavnici Vlade Kosova i EU - kaže politički analitičar Dušan Janjić.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)