FLORENS ARTMAN: Haški sud služi velikim silama

- Haški tribunal je nažalost odustao od svog zadatka i bavi se prvenstveno stvaranjem pravnog nasleđa koje odgovara velikim silama koje i same imaju slične situacije u operacijama intervencija širom sveta - smatra nekadašnja portparolka ovog suda

Portparolka Haškog tribunala iz vremena tužiteljke Karle del Ponte, Florens Artman, oštro je kritikovala konačne presude Anti Gotovini i Momčilu Perišiću, kao politički potez velikih sila koje sebi prave alibi za izbegavanje odgovornosti za intervencije širom sveta.

- Haški tribunal je nažalost odustao od svog zadatka i bavi se prvenstveno stvaranjem pravnog nasleđa koje odgovara velikim silama koje i same imaju slične situacije u operacijama intervencija širom sveta - rekla je Florens Artman za agenciju Tanjug.

Ona dodaje da o tome svedoče konačne presude Gotovini i Perišiću, u kojima je žalbeno veće kreiralo "pravni presedan koji u budućnosti značajno otežava ili čak onemogućava krivično gonjenje vojnih zapovednika".

Na konkretnim primerima, oslobađajuća presuda Gotovini svela je zločine Oluje u izolovane incidente, tvrdeći da vrh Hrvatske nije 1995. vodio politiku proterivanja i sprečavanja povratka Srba, dok je oslobađanjem Perišića, kako je rekla, "Sud jasno dao do znanje da ne želi probiti ''veo Miloševićeve razrađene obmane'', osmišljene da uveri međunarodnu zajednicu i javnost da Srbija nije sudelovala u ratu u Hrvatskoj i BiH", pa je Sud "skinuo odgovornost Srbije za ratove i zločine".

- Pred zatvaranjem, Sud je u stvari izrekao presude koje će ometati proces suočavanja s prošlošću u Srbiji, kao i u hrvatskoj administraciji i javnosti - zaključila je Artmanova.

(Telegraf.rs / Tanjug)