DINKIĆ U SKUPŠTINI: Šta biste vi uradili?

Knežević tvrdi da neće biti smanjenja plata i penzija u javnom sektoru. Dinkić postavlja pitanje koliko one mogu da rastu. Vlada u ponedeljak iznosi stav

Ministar poljoprivrede i potpredsednik Srpske napredne stranke Goran Knežević rekao je a neće biti smanjenja penzija i plata u javnom sektoru i da će se o tom pitanju razgovarati u nedelju, 2. juna, a Vlada će u ponedeljak izneti konkretan stav.

- One neće biti smanjene. U ponedeljak izlazimo s konkretnim stavom Vlade - kazao je Knežević na sednici Skupštine Srbije o teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji.

Ministar je naime, odgovarao na na pitanje poslanika Liberalno-demokratske partije Bojana Đurića koji je optužio SNS da se u sprovođenju državne politike krije iza malih stranaka kao što su Ujedinjeni regioni Srbije i PUPS, i pitao Kneževića da li će biti zamrzavanja plata i penzija.

- Niti se plašimo, niti bežimo od odgovornosti. Mora da se napravi konsenzus. Slažem se da je bilo različitih izjava. Jedini razlog je što se to pitanje pojavilo u medijima, pa je eksploatisano na različite načine - kazao je Knežević povodom razlike u izjavama zvaničnika Vlade o pitanju zamrzavanja penzija i plata.

Ministar privrede Mlađan Dinkić poručio je da Srbija nije pred bankrotom, ali može ući u bankrot ako se ne povuku određene mere od kojih su neke nepopularne.

Dinkić je u Skupštini Srbije, na sednici na kojoj se raspravlja o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, kazao da ima dovoljno novca da se penzije i plate u javnom sektoru redovno isplaćuju, ali da je pitanje kako će se usklađivati u narednom periodu.

- Mi ćemo u okviru vladajuće koalicije imati u narednih sedam dana konsultacije i pred vas (poslanike) ćemo izaći sa konkretnim programom kako mi smatramo da treba zaustaviti rast budžetskog deficita i sasvim sigurno ja lično neću dozvoliti da budžetski deficit bude čak ni približno jednak onome koji je ostavila vlada Mirka Cvetkovića. To garantujem! I garantujem još jednu stvar – ko god želi da kaže da će se penzije smanjivati, ne govori istinu. Nema te teorije da se penzije smanje, ali pitanje je koliko one mogu da rastu? To je nešto o čemu moramo da debatujemo. Ono što možemo da garantujemo da će isplata penzija biti uvek redovna - rekao je ministar Mlađan Dinkić odgovarajući na pitanja u Skupštini Srbije.

On je pitao poslanike koji su protiv predloženih poreskih mera, šta bi oni uradili da smanje deficit u budžetu.

Govoreći o monetarnoj politici, Dinkić je rekao da fiskni kurs nije dobar za Srbiju, i da je našoj zemlji potreban stabilan kurs.

- Mi smo protiv fisknog kursa jer destimuluše izvoz i pogoduje bogatim, ne sme dolaziti do velikih oscilacija u kursu - rekao je Dinkić.

Ministar finansija i privrede odgovarao je na primedbe šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Borislava Stefanovića koji je naveo da je deficit 79 milijardi dinara - duplo veći nego pre samo nekoliko meseci. Stefanović je kazao i da vlast nestručno i neodgovorno vodi javne finansije, i da je državu dovela do bankrota.

(Telegraf.rs / Izvor: B92, Tanjug)